
El Programa de Revisió de Menús Escolars a Catalunya (PReME) és fruit d’un conveni entre els departaments de Salut i Ensenyament i ofereix als centres educatius de Catalunya la revisió de la programació de menús que se serveix al menjador escolar, amb l'elaboració d'un informe amb suggeriments per millorar la qualitat de l'oferta.
La revisió dels menús escolars es realitza cada tres anys als centres educatius (educació infantil, primària i secundària) públics, concertats i privats. El Servei Tècnic de Salut Pública recull la informació durant les visites d'inspecció sanitària que es fa de forma periòdica als centres escolars. Si a més d'aquest servei, necessiteu una revisió a causa d'alguna incidència o canvi d'empresa de restauració, ho podeu sol·licitar en aquest espai.
En el marc del PReME s’editen publicacions i altres recursos divulgatius que també s’adrecen a les famílies, als professionals sanitaris, a la comunitat educativa i als serveis de restauració escolar, per promoure hàbits alimentaris saludables entre la població infantil.
1. Empleneu i envieu el formulari de sol·licitud de revisió de menús escolars signat pel director o directora del centre, o bé pel president o presidenta de l'AMPA, juntament amb una programació de quatre setmanes (de temporada tardor-hivern i/o de temporada primavera-estiu). Ho podeu fer arribar tant per correu postal com per correu electrònic a:
Correu electrònic:
menus.escolars@gencat.cat
Correu postal:
PReME. Programa de revisió de menús escolars.
Promoció de la Salut
Agència de Salut Pública de Catalunya
Edifici Josep Salvany
Carrer Aragó, 330-332, 08009-Barcelona
2. En el termini aproximat d'un mes rebreu un informe d'un equip de dietistes-nutricionistes de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) amb suggeriments per millorar, si escau, la qualitat global de la programació de menús. Aquest informe, que s'elabora d'acord amb la petició i la programació de menús rebuda, inclou un seguit de recomanacions que contribueixen a garantir l'equilibri i la idoneïtat de la programació per a tot l'any (adaptant-la a variacions estacionals, festivitats, etc.). En aquest sentit, la revisió de menús d'un mateix centre es podrà sol·licitar cada tres anys, aproximadament.
3. Quan us fem arribar l'informe sobre l'avaluació de la programació de menús us adjuntarem, al mateix temps, un breu qüestionari perquè des de l'ASPCAT puguem fer el seguiment sobre el grau d'acceptació i d'implantació dels suggeriments proposats. En un termini de dos-tres mesos haureu de retornar aquest qüestionari respost, juntament amb una nova programació de menús que incorpori els canvis suggerits, a l'adreça menus.escolars@gencat.cat.
Seguidament, rebreu un informe de seguiment que indicarà l'evolució de les millores aplicades.
És convenient que feu la màxima difusió d’aquests informes entre tots els agents implicats (AFA, empresa de restauració, professionals de la cuina i el menjador, etc.). En aquest sentit, us recomanem que pengeu els informes a la web del centre, a un lloc ben visible, preferentment a l’apartat del “menjador” o “menú escolar”, si en disposeu.
DESCARREGAR EL FORMULARI DE SOL·LICITUD DE REVISIÓ DE MENÚS ESCOLARS
-
-
-
Llei 17/2011, de 5 de juliol, de seguretat alimentària i nutrició (Obre en una nova finestra)
Publicada al Botlletí Oficial de l’Estat (BOE) núm. 160 del 6 de juliol del 2011
-
En aquest calendari es detallen les fruites i hortalisses produïdes a Catalunya durant els mesos de setembre a juny, així com les que estan disponibles tot l'any.
-
Nous exemples de programació de menús per a escoles, 2022 (Obre en una nova finestra)
El dinar del menjador escolar pot ajudar a transmetre coneixements bàsics relacionats amb l’alimentació saludable.
(Scientia)
-
Recull amb les 12 receptes amb hortalisses i llegum presentades en la V Jornada de Menjadors escolars.
(Scientia)
-
L'alimentació saludable en l'etapa escolar. Edició 2020 (Obre en una nova finestra)
La guia facilita informació, eines i recursos a les famílies, centres educatius i serveis de restauració escolar per preparar acuradament les planificacions alimentàries i alhora promoure hàbits alimentaris saludables i sostenibles entre la població infantil. (Scientia)
Versió en format "llibre obert"
Nota web, infografia, documentació del seminari web de presentació de la guia
-
-
Les cantines són els establiments d’oferta d’aliments i begudes més freqüents en els centres educatius, especialment en els d’educació secundària. En aquest context, i tenint en compte tant les necessitats dels joves com els interessos de les cantines, l’oferta d’aliments i begudes que s’hi serveixen pot ser àmplia i variada però cal emmarcar-la en el concepte d’alimentació saludable i sostenible.
(Scientia)
-
Es tracta d’una revisió sobre les característiques de l'alimentació vegetariana i vegana, abordant aspectes nutricionals, de salut i culturals alhora que planteja la possibilitat de contemplar aquesta opció en l'entorn de les programacions de menús escolars. (Scientia)
-
Propostes de menús vegetarians i vegans per a infants de 0 a 3 anys. (Obre en una nova finestra)
Recull d'exemples de programació de menús vegetarians i vegans aptes per a infants de 0 a 3 anys que, poden servir per facilitar la planificació de menús dels infants de famílies que han escollit aquest patró alimentari. (Scientia)
-
Taula orientativa de gramatges en funció de l'edat. Edició 2020 (Obre en una nova finestra)
Relació d’aliments i quantitats orientatives proposades per a les racions dels àpats per grups d’edat dels infants. (Scientia)
-
Informació sobre els canvis adoptats de les freqüències de consum de carn recomanades del PReME. Aquests canvis responen a l'estratègia per reduir el consum de carns vermelles i processades, en sintonia amb les recomanacions d'organismes de referència (OMS, FAO, AECOSAN). (Scientia)
-
-
-
-
-
-
-
Article sobre la revisió de menús escolars a Catalunya publicat a la revista BMC Public Health: School Menu Review Programme (PReME): Evaluation of compliance with dietary recommendations during the period 2006-2020 in Catalonia
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
VIII Jornada del PReME: La Veu dels infants en el menjador escolar (Obre en una nova finestra)
Documentació de la jornada celebrada el 02 de juliol de 2024
-
VII Jornada PReME: Estratègies d’èxit per a un menú més saludable i sostenible
Documentació de la jornada celebrada el 29 de juny de 2023
-
VI Jornada PReME: Menjadors escolars: cap a un model més sostenible
Documentació de la jornada celebrada l'1 de juliol de 2022
-
V Jornada PReME (en línia): Més hortalisses i més llegums en els menús escolars
Documentació de la jornada celebrada el 22 de desembre de 2020
-
Documentació de la sessió celebrada el 30 de juny de 2020
-
Documentació de la jornada celebrada el 4 de setembre de 2019
-
IV Jornada PReME: Atenció a la diversitat en el menjador escolar
Documentació de la jornada celebrada el 27 de juny de 2019
-
Documentació de les jornades celebrades el 28 de juny i 6 de setembre de 2018
-
Documentació de la jornada celebrada el 8 de setembre de 2016
-
Documentació de la jornada celebrada el 9 de setembre de 2015
-
-
Estudi Global Child Nutrition Foundation (Obre en una nova finestra)
Informe de la Encuesta Mundial de Programas de Alimentación Escolar 2021 en la que va participar la Generalitat de Catalunya.
-
School Meals Coalition es va posar en marxa a la Cimera de Sistemes Alimentaris de 2021: per garantir que tots els infants rebin cada dia menjar saludable a l'escola per al 2030, assegurant el seu futur. A través de la Coalició de Menjars Escolars, 90 països liders han coincidit que millorar els programes de menjar escolar és crucial per al desenvolupament del seu país. La Coalició està promovent l’alimentació saludable, posant l'accent en la forta connexió entre les escoles i la producció d'aliments locals, donant lloc a sistemes alimentaris més sostenibles.
-
Schools4Health (2023-2025) és un projecte finançat per EU4Health que té com a objectiu introduir, reforçar i sostenir l'adopció d'un enfocament escolar de promoció de la salut a tota l'escola. Invertirà en bones pràctiques sobre nutrició saludable, activitat física i salut mental per millorar l'alfabetització i l'equitat en salut, contribuint en general als principis comuns d'aquests enfocaments de promoció de la salut. Hi participaran unes 16 escoles de tota la UE en un procés de selecció, transferència, implementació i avaluació de bones pràctiques, amb especial consideració a l'entorn escolar en zones desfavorides.
-
Informe de estado de la alimentación escolar mundial 2022 (Obre en una nova finestra)
Aquesta publicació biennal proporciona una visió general de la cobertura, les pràctiques d'implementació i els costos dels programes escolars de salut i nutrició a tot el món.
-
-
-
-
-
-
-