L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i Fundació Alícia van aplegar el 9 de setembre de 2015 més de 100 professionals de l’entorn del menjador escolar per treballar estratègies que millorin la satisfacció dels comensals i redueixin el malbaratament d’aliments

El dimecres dia 9 de setembre de 2015 es va realitzar a la seu de la Fundació Alícia a Sant Fruitós del Bages una Jornada sobre ESTRATÈGIES PER MILLORAR LA SATISFACCIÓ I REDUIR EL MALBARATAMENT D'ALIMENTS EN EL MENJADOR ESCOLAR, amb l'objectiu d'oferir eines per tal de millorar el grau d'acceptació i de satisfacció dels comensals del menjador escolar, així com per reduir, en conseqüència, el malbaratament alimentari en aquest entorn.
A la jornada hi van assistir cuiners/res, responsables de menjadors escolars, AMPAS, empreses de restauració que treballen en aquest àmbit, tècnics municipals de salut pública i altres professionals de l'entorn de la gestió de menjadors escolars.
S'hi van presentar els resultats d'alguns estudis de valoració del grau de satisfacció dels infants, com l'estudi ODELA de la Universitat de Barcelona, els resultats de l'estudi de valoració sensorial del PReME (Programa de Revisió de Menús Escolars) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i també els resultats i recomanacions obtingudes per un estudi desenvolupat en 4 menjadors escolars de l'empresa COMERTEL.
En la mateixa jornada es va presentar un innovador document de consells i recomanacions sobre "Acompanyar els àpats dels infants" de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, dirigit a menjadors escolars i a famílies, que aviat estarà disponible a través de la pàgina web.
En la segona part de la jornada es va exposar la Guia per a la utilització i distribució d'excedents alimentaris, amb seguretat, coordinada per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), així com algunes experiències d'aprofitament i distribució d'excedents de menjadors escolars, i de projectes de sensibilització de reducció de malbaratament alimentari en l'entorn escolar que s'estan duent a terme en diferents punts del territori català.
Per acabar la jornada es va organitzar un taller en el qual tots/es els/les assistents van treballar i aportar experiències per tal de millorar l'acceptació d'aliments com les verdures, les fruites, els llegums i el peix.
Respectar la sensació de gana expressada pels comensals, adaptar la mida de les racions servides i millorar l'acceptació de menús saludables, entre d'altres, són estratègies importants per garantir una alimentació completa i variada i en conseqüència reduir les restes de menjar en els plats, en l'entorn escolar.
9 de setembre de 2015
Ponències i material relacionat
-
-
Resultats de l’avaluació sensorial del PReME (Obre en una nova finestra)
Francesc Casadesús
ASPCAT -
Què hi ha al darrere de les sobres del plat en el menjador escolar? (Obre en una nova finestra)
Barbara Atie Guidalli
Observatori de l’Alimentació (ODELA-UB) -
Resultats de l’estudi COMERTEL
Mireia Rovira -
Maria Manera, Gemma Salvador
ASPCAT -
Aprofitament amb seguretat d’excedents alimentaris al menjador escolar (Obre en una nova finestra)
Victòria Castell Garralda
ACSA -
Aprofitar aliments cuinats: "No llencis menjar cuinat" (Obre en una nova finestra)
Francesc Casadesús Puigoriol
ASPCAT -
Experiència a Viladecavalls
Juan Marcos de Miquel Sagnier
Vallès Occidental Oest, ASPCAT -
Ens ho mengem tot (Obre en una nova finestra)
Malbaratament alimentari als menjadors escolars
Estratègies per millorar la satisfacció i reduir el malbaratament d’aliments en el menjador escolar
Marta Vilar
Programa Barcelona Escoles + Sostenibles. Ajuntament de Barcelona -
Al·lèrgies i intoleràncies als menjadors escolars
Protocol de bones pràctiques i coneixement dels al·lèrgens
Fundació Alícia -
Eines i propostes per millorar l’acceptació de llegum, verdura i peix (Obre en una nova finestra)
Maria Blanquer Genovart
ASPCAT -
Fundació Alícia
Maria Blanquer, ASPCAT -
Biscuit sense gluten (Obre en una nova finestra)
Fundació Alícia
-
Croqueta de cigrons i verdures (Obre en una nova finestra)
Fundació Alícia
Informació relacionada
-
En el cole, cuanto más gusta lo que se come, menos desperdicio hay
Entrada en el bloc elPiscolabis