En el marc del PAAS de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l’any 2006, es va iniciar el Programa de revisió de menús escolars (PReME), mitjançant un conveni entre els departaments de Salut i d’Educació. Es tracta d’una oferta universal i gratuïta de revisió de les programacions dels menús dels centres educatius de Catalunya, tant públics com privats, liderat des de la Subdirecció General de Promoció de la Salut i en coordinació amb tots els equips de salut pública del territori.
L’estudi, que es descriu a l’article School Menu Review Programme (PReME): Evaluation of compliance with dietary recommendations during the period 2006-2020 in Catalonia, analitza una mostra de 6.387 programacions de menús de 2.221 escoles i mostra l'evolució positiva del compliment de les recomanacions del PReME. La millora de la qualitat dels menús dels menjadors que s’ofereixen als centres escolars de Catalunya demostra l'eficàcia del programa.
Tal i com es pot veure en la gràfica següent, el percentatge d'escoles que compleixen les recomanacions dels cinc indicadors PReME (fruita fresca, llegums, hortalisses i aliments frescos diàriament i oli d'oliva per amanir) ha augmentat constantment des que va començar programa.
Figura 1. Evolució del percentatge de centres que compleixen les recomanacions dels indicadors clau del Programa de Revisió del Menú Escolar (PReME), 2006-2020.
A més d’aquesta, també s’observen altres millores, com el nivell de compliment de les freqüències recomanades dels aliments, tant en els primers plats, com en els segons plats, en les guarnicions i en les postres.
Des del Departament de Salut es considera de gran interès la publicació d’aquest article en una revista d’àmbit internacional i amb factor d’impacte, ja que dona visibilitat a una acció realitzada des del propi Departament i prioritzada pel Pla de Salut.
Citació:
Blanquer-Genovart M, Manera-Bassols M, Salvador-Castell G, Cunillera-Puértolas O, Castell-Abat C, Cabezas-Peña C. School Menu Review Programme (PReME): evaluation of compliance with dietary recommendations during the period 2006–2020 in Catalonia. BMC Public Health 22, 2173 (2022). https://doi.org/10.1186/s12889-022-14571-1. PMID: 36434578.