Des de l’any 2008 més de 700 professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i d’altres organitzacions dels món local, empresarial, etc., involucrades en la salut pública han participat en comunitats de pràctica i aprenentatge (CoP) i han elaborat un gran nombre de productes finals, fruit del treball col·laboratiu, que creix any rere any.
- Productes finals de la temporada 2022-2023
- Productes finals de la temporada 2019-2020
- Productes finals de la temporada 2018-2019
- Productes finals de la temporada 2017-2018
- Productes finals de la temporada 2016-2017
- Productes finals de la temporada 2014-2015
- Productes finals de la temporada 2012-2013
- Productes finals de temporades anteriors
Productes finals de la temporada 2022-2023
-
Aquesta Guia d'inspecció en sales de tractament de caça major ofereix suport al control oficial en tres àmbits: obtenció i transport de les peces, atles lesionals d'animals de caça major, i gestió del laboratori amb èmfasi en la detecció de triquina, incloent cartell visual i check list de verificació.
-
Complements alimentaris: control oficial (Scientia) (Obre en una nova finestra)
Aquesta publicació proporciona una visió general del control oficial dels complements alimentaris a Catalunya, recollint fonts normatives i documentals per a l'Agència de Salut Pública. La guia aborda la inscripció al registre sanitari, notificació, i normativa aplicable, explorant la composició, envasament, etiquetatge, contaminants i criteris microbiològics. Es complementa amb taules per identificar ingredients i un protocol de revisió d'etiquetatge. L'objectiu és oferir suport al personal de salut pública i professionals del sector, alhora de promoure la comprensió i garantir la seguretat alimentària dels complements alimentaris.
-
Complements alimentaris: control oficial; annexos (Scientia) (Obre en una nova finestra)
Aquesta publicació és una eina de suport en l'ús de la Guia de Complements Alimentaris-Control Oficial. Inclou annexos amb definicions, taules per identificar ingredients, resum de normativa d'etiquetatge amb un protocol, i recull de normatives consultades. La nova versió incorpora definicions actualitzades, taules revisades, i millores d'accessibilitat. El document anima als professionals a utilitzar-lo, recordant la necessitat de consultar la normativa actualitzada, i està obert a suggeriments i propostes de millora.
-
Control oficial dels productes vitivinícoles (Scientia) (Obre en una nova finestra)
Aquest document busca actualitzar el control oficial dels productes vitivinícoles, implementar el SICA en establiments vinícoles, revisar criteris de flexibilitat amb modificacions en pràctiques enològiques i altres normatives sanitàries. També s'adapten criteris segons bones pràctiques d’higiene, procediments basats en principis de l’APPCC, i es consideren criteris sanitaris per als vins desalcoholitzats segons la normativa corresponent.
-
Aquest manual, creat per veterinaris oficials d’escorxadors de la Generalitat de Catalunya, ofereix fitxes amb les principals patologies en la inspecció de carn d'aviram a Catalunya. Inclou breus descripcions de la patologia, diagnòstic diferencial, dictamen amb suport normatiu, declaració oficial, suport analític, fotografies il·lustratives obtingudes a diferents escorxadors, un atles anatòmic i descripció macroscòpica de lesions, amb l'objectiu de ser un suport pràctic per a la inspecció post mortem i ajudar en el dictamen.
-
Aquesta CoP ofereix fitxes amb les principals patologies en la inspecció de carn de conill a Catalunya. Inclou breus descripcions de la patologia, diagnòstic diferencial, dictamen amb suport normatiu, declaració oficial, suport analític, fotografies il·lustratives, un atles anatòmic i descripció macroscòpica de lesions. També proporciona dades productives i de censos per contextualitzar les troballes en els escorxadors.
-
Establim contacte: guia plàstica de contacte amb aliments (Scientia) (Obre en una nova finestra)
Aquesta publicació facilita el control oficial d'ASPCAT en les inspeccions a empreses de materials plàstics en contacte amb aliments. S'inclou un procediment i guia d'inspecció per prioritzar aspectes i aprofundir en l'avaluació de conformitat dels materials en contacte amb aliments (MCA). Es destaca la importància d'avaluar simulants, condicions d'assaig i verificació dels resultats dels assajos de migració.
-
Guia de benvinguda a l’ASPCAT (Scientia) (Obre en una nova finestra)
La Guia d'acollida de l'ASPCAT detalla el procés d'integració del personal nou, assegurant uniformitat i eficàcia. Destaca la importància de fer sentir els nous membres ben acollits, proporcionant informació institucional, clarificant rols i oferint suport pràctic i formació. L'objectiu és facilitar la integració, retenir el talent i generar un sentiment de pertinença. La guia aborda la benvinguda, acompanyament pràctic, recursos disponibles i itinerari formatiu, amb plans de feedback a través d'enquestes de satisfacció i informes periòdics a la direcció.
-
Guia de recursos per al personal de control oficial (Scientia) (Obre en una nova finestra)
La guia és una referència per a nous i actuals empleats de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, abordant conceptes clau, recursos informàtics, formació i qüestions de recursos humans, com jornada i salari.
-
Inspecció d’allotjaments infantils i juvenils (part II-Scientia) (Obre en una nova finestra)
La CoP d’Inspecció dels Allotjaments Infantils i Juvenils va néixer amb l'objectiu de crear una eina unificada per al control sanitari en aquests establiments. En la temporada 2022-2023, s'ha enfocat en desenvolupar un protocol i guia per a la inspecció de cuines en aquests allotjaments, basat en criteris de seguretat alimentària, revisant normatives i protocols previs. El resultat és un protocol en format de check list i una guia d'interpretació com a suport per implementar els requisits normatius.
-
Q-SAPS? Què saben sobre salut pública a l’atenció primària (Scientia) (Obre en una nova finestra)
La CoP aborda mancances en coneixement de salut pública per professionals de l'atenció primària. Objectius: 1) Entendre rols en MDO, emergències i epidèmies. 2) Identificar mancances i dificultats declaratives. 3) Comprendre la importància de declarar amb accions associades. 4) Conèixer les accions comunitàries per controlar malalties i epidèmies.
Productes finals de la temporada 2019-2020
-
Infografia: Recepta per a un local segur
(Scientia)
-
Infografia: Perruqueries a prova de COVID-19
(Scientia)
-
-
-
Productes finals de la temporada 2018-2019
-
Erasmus del coneixement II: prova pilot (Scientia) (Obre en una nova finestra)
En la fase de prova pilot d'aquest programa d'intercanvi voluntari de coneixement i experiència per als professionals de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona van participar 34 persones.
-
Inspecció dels allotjaments infantils i juvenils (Scientia) (Obre en una nova finestra)
En la continuació del treball de desenvolupament d'un protocol d'inspecció amb una guia d'interpretació per facilitar als tècnics de l'ASPCAT l'aplicació del programa integrat de control sanitari als allotjaments infantils i juvenils, en la temporada 2018-2019 s'ha avançat en la creació dels tres primers apartats d'aquesta eina: condicions de salubritat de les instal·lacions, condicions del sistema de subministrament de l’aigua de consum humà i prevenció de la legionel·losi en l’aigua sanitària.
-
Complements alimentaris. Guia Control oficial (Scientia) (Obre en una nova finestra)
La guia ofereix una visió general molt completa sobre el control oficial dels complements alimentaris amb la vocació d'esdevenir una eina de suport de referència per als professionals de l'ASPCAT i d'altres administracions i professionals del sector. És alhora un instrument per ajudar a entendre què són els complements alimentaris i donar a conèixer què es fa des de les administracions públiques per mantenir la seguretat alimentària. Va acompanyada d'un manual d'ús.
-
Complements alimentaris. Control oficial (Scientia)
Manual d'ús de la guia de Control oficial de complements alimentaris.
-
En la temporada 2018-2019 s'han impartit 20 tallers de salut alimentària a 9 escoles de l’Hospitalet de Llobregat que han arribat a més de 500 alumnes i mestres, amb mitjans audiovisuals, una representació teatral, un joc interactiu i un còmic. Pel que fa a la formació de formadors, s'ha elaborat un programa amb classes presencials i pràctiques per formar el personal que imparteix aquests tallers.
-
ASPCAT: Qui som? Què fem? (Scientia) (Obre en una nova finestra)
Aquest treball pretén dimensionar la visibilitat de l'ASPCAT com a agència i, alhora, ser la base per focalitzar actuacions futures que ajudin a augmentar la nostra presència en la societat. S'han analitzat quatre àmbits d’actuació (ciutadania, entorn web, xarxes socials i mitjans de comunicació) i es presenten diverses conclusions i propostes d’actuacions per fer més visible la tasca dels professionals que formen l’ASPCAT.
-
La intenció d'aquesta guia és ser un instrument pràctic per ajudar a millorar la seguretat en la gestió d’aliments que poden contenir al·lèrgens. En la temporada 2018-2019 la guia s'ha adaptat per ajudar a gestionar correctament els aliments en centres educatius i altres menjadors socials per a persones amb al·lèrgies i/o intoleràncies i/malaltia celíaca.
-
Manual lesional de suport per al dictamen de carns fresques (Scientia) (Obre en una nova finestra)
Actualització d'aquest document que integra fitxes amb informació senzilla i pràctica sobre les lesions i patologies que l’equip de veterinaris oficials d’escorxador es troba habitualment en la carn fresca de boví a Catalunya. La seva força rau en el recull de fotos realitzades en el moment de la inspecció post mortem adjuntes als exemples de dictàmens de carn fresca. El manual és una eina per ajudar a elaborar els dictàmens sobre l’aptitud o no de la carn destinada al consum humà.
-
Aquest document neix de la necessitat de construir un model gràfic i entenedor per facilitar la donació amb criteris de seguretat alimentària d’aliments sobrants en cuines industrials, comercials o socials a entitats. El treball inclou una guia de recomanacions sanitàries i una infografia.
-
Petits cellers. Recursos per al control oficial (Scientia) (Obre en una nova finestra)
Amb aquest treball s'ha creat una eina que ajudi els petits productors del sector del vi a conèixer les normes sanitàries i a complir els requisits d'higiene i el sistema d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC).
-
Aquesta eina detalla amb una estructura i un llenguatge planers com elaborar els prerequisits i el pla de bones pràctiques de manipulació, i estableix la documentació mínima de l'APPCC.
Productes finals de la temporada 2017-2018
Productes finals de la temporada 2016-2017
-
-
-
-
-
-
-
-
-
(Versió actualitzada 2017-2018. Scientia)
-
-
-
-
-
-
-
-
Productes finals de la temporada 2014-2015
Productes finals de la temporada 2012-2013
Productes finals de temporades anteriors
-
-
-
-
-
-
Educació en higiene alimentària a les escoles (Obre en una nova finestra)
2010-2011 (Scientia)
-
-
-
-
-
Requisits metrològics. (Revisió 2017)
-
Espècies ovina i cabruna (Obre en una nova finestra)
2011 (Scientia)
-
-
-
Material en contacte amb els aliments (Obre en una nova finestra)
Control oficial de materials i objectes plàstics. 2010-2011
-
Obligacions de l’operador d’empresa alimentària davant la inspecció ante mortem i post mortem. 2009
-
-
Perills químics associats a l’oli de fregir (Obre en una nova finestra)
Descripció i mesures preventives. 2008 -
Reglament CE 2073/2005, de criteris microbiològics (Obre en una nova finestra)
Resolució de dubtes d’interpretació i models d'annex d'acta d'inspecció. 2009 -
Signatura electrònica (Obre en una nova finestra)
Estudi i recerca de l'Administració electrònica. 2009 -
Mesures preventives amb el mètode d’higienització amb hipoclorit sòdic. 2008
-
Tipus de crema pastissera i preparats (Obre en una nova finestra)
Legislació aplicable i conservació. 2009 -
-