VI Jornada PReME
Menjadors escolars: cap a un model més sostenible
Resum i documentació de la jornada
1 de juliol de 2022
Seu de la Fundació Alicia
Món Sant Benet. Sant Fruitós de Bages
Després de dos anys d'aturada per la pandèmia, la sisena edició de la jornada PREME, organitzada per l'Agencia de Salut Pública de Catalunya amb la participació de la Fundació Alícia, va aplegar més de 100 professionals vinculats als menjadors escolars (responsables i professionals de cuines i menjadors escolars, empreses de restauració escolar i tècnics/ques de salut pública).
En aquesta ocasió, el tema central va ser la sostenibilitat, i les intervencions van anar dirigides a proporcionar coneixements, eines, idees i possibles intervencions per transformar els menjadors escolars cap a un model més
sostenible. Així, durant la primera part del matí es van escoltar intervencions sobre la reducció del malbaratament alimentari en l’entorn escolar, propostes educatives per treballar el tema de la sostenibilitat als centres educatius i
menjadors i experiències de treball en xarxa entre cuiners i cuineres de col·lectivitats per construir un model alimentari més saludable i sostenible.
Després d’un esmorzar saludable als espais exteriors del magnífic entorn del Món Sant Benet, les persones assistents van poder conèixer, de la mà de tres escoles, experiències de bones pràctiques en reducció del malbaratament, en augment de la proteïna vegetal i reducció de l’animal, i en utilització de productes de proximitat.
Les sessions de la tarda van estar destinades a conèixer algunes de les múltiples iniciatives nacionals i internacionals sobre sostenibilitat en els menjadors escolars que hi ha actualment arreu del territori, de la ma de l’equip de Fundació Alícia, posant de relleu la transcendència d’aquesta temàtica. Seguidament, i com ja és habitual, l’equip de cuiners i cuineres d’Alicia van fer una demostració culinària de plats saludables i sostenibles per a menjadors escolars.
Abans de la cloenda, es va dedicar un espai per a l’intercanvi entre les persones assistents amb un taller pràctic de debat i reflexió sobre com es podrien aplicar tots els aprenentatges i coneixements adquirits durant la
jornada a les respectives escoles.
Documentació de la jornada
Presentacions
-
La prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari als menjadors escolars. Som-hi!
Glòria Cugat. Subdirectora General d’Inspecció i Control Agroalimentari. Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació
-
Menjar canvia el món. Proposta educativa pel dret a l’alimentació saludable i sostenible
Susagna Escardíbul i José Antonio Ruiz (Fundesplai)
-
Nani Moré (Menjadors Ecològics)
-
Experiències
-
Experiència 1: Reducció del malbaratament alimentari.
Projecte Pesa Pensa. Institut Escola Mossèn Verdaguer, Folgueroles. Ester Mata (Campos Estela) i Ferran Serramià (coordinador Institut).
-
Experiència 2: Més llegums, menys carn.
Escola Germans Corbella, Cardedeu. Maria José Sánchez (cuinera) i Àngels Roca (Rocadino, F. Roca).
-
Experiència 3: Producte de proximitat.
Escola Mare de Déu de Talló, Bellver de Cerdanya. Esther Colomé (cuinera) i Anna Gallart (tècnica projecte Mengem d’Aquí. Consell Comarcal de l’Alt Urgell).
Taller
-
Taller: com ho podem fer a la nostra escola? Idees i estratègies pel canvi
Conclusions del taller. Fundació Alícia.