• Avui, 15 de novembre, celebrem el Dia Internacional dels Cereals Integrals amb el lema: Reforcem les properes generacions : canviem als aliments integrals

Qué son els aliments integrals?
Els aliments integrals són aquells que estan elaborats a partir del gra sencer dels cereals integrals, és a dir, sense que d’aquest gra s’hi hagin eliminat les capes externes (arròs, blat, blat de moro, mill, sorgo, ordi, civada, sègol, etc. integrals i les farines i elaborats que es facin amb aquests cereals integrals)
Com sabem que un aliment és integral?
Perquè un aliment sigui veritablement integral ha d’indicar, en la llista d’ingredients, que està “elaborat 100% amb farina integral”
Els aliments integrals són aliments rics en fibra. La fibra és el material que forma les parets de les cèl·lules vegetals i constitueix l'esquelet i el suport de les plantes. Es troba sobretot a l'exterior de les llavors, a les fruites seques i a les fresques, els llegums, les hortalisses i els cereals.
Des del punt de vista nutricional, la fibra és un nutrient no digerible. És a dir, el sistema digestiu humà no és capaç d'absorbir-lo i, per tant, augmenta considerablement el volum de residus al nostre intestí. La fibra no té, pràcticament valor calòric i un consum abundant de fibra (superior a 25g /dia) es relaciona amb la prevenció i el tractament de nombroses malalties.
Per què Cereals Integrals?
Una dieta baixa en cereals integrals és el segon major factor de risc de mort segons l'estudi Global Burden of Disease 2017, i això no obstant, el consum de cereals integrals continua estant molt per sota dels nivells recomanats en la major part del món. Aquesta manca pot tenir repercussions significatives en la nostra salut i benestar. Triar aquest tipus d’aliments en lloc dels seus equivalents refinats comporta beneficis per a la salut, com ara menys risc de patir restrenyiment, càncer colorectal i malalties cardiovasculars entre altres.
El Paper Crucial dels Cereals Integrals
Els cereals integrals són fonamentals per a una vida sana en totes les etapes de la vida. Les recerques indiquen que incorporar-los a una edat primerenca ajuda a establir hàbits saludables que perduren tota la vida. A més, els cereals integrals són una opció alimentària sostenible, amb un impacte mediambiental mínim, una densitat nutricional elevada i la capacitat de resistir les inclemències del temps, essent un aliment bàsic natural a moltes dietes d’arreu del món. Vegeu guia: L’alimentació saludable en la primera infància
Una necessitat i un compromís global
Aquest 15 de novembre, el World Grains Initiative (WGI) i una sèrie de líders mundials es reuniran en el Parlament de la UE per a explorar el paper vital de l'educació en la promoció del consum de cereals integrals entre elsinfants i joves . L'objectiu és inspirar-los a fer el canvi, a incorporar aquestes opcions més nutritives en lla seva alimentació diària.
Enllaç destacat al marge Canvieu a aliments integrals: Petits canvis per menjar millor