L' Agència Catalana de Seguretat Alimentària, participa activament en la campanya de conscienciació sobre la resistència als antimicrobians:
Què és la resistència als antimicrobians?
La resistència antimicrobiana (RAM) és un fenomen en què els microorganismes, com bacteris, virus, fongs i paràsits, desenvolupen resistència als medicaments que anteriorment eren eficaços per tractar les infeccions que les causen. La RAM és una preocupació global, ja que amenaça l’eficàcia dels tractaments mèdics i pot tenir conseqüències greus per a la salut pública.
Es promou la utilització adequada d'antibiòtics i d'altres agents antimicrobians per evitar el desenvolupament de resistència. Això implica educar els professionals de la salut i el públic sobre la importància de completar els tractaments, no fer servir antibiòtics sense prescripció mèdica i evitar l'automedicació.
Els professionals de la salut reben capacitació continuada sobre les millors pràctiques en l'ús d'antimicrobians i la gestió d'infeccions. Això inclou estratègies per prevenir la transmissió de microorganismes resistents a entorns d'atenció mèdica.
Què causa la resistència als antimicrobians?
Els microorganismes són organismes microscòpics que es troben a tot arreu i poden provocar malalties i infeccions en éssers humans, animals i plantes. Tenen gran habilitat per adaptar-se i per adquirir i transmetre resistència als antimicrobians a causa de:
- Automedicació
- Pacients que no acaben o no segueixen correctament el tractament
- Prescripció excessiva d’antibiòtics
- Hàbits d’higiene inadequats
- Propagació en espais de concurrència de malalts
Quin impacte suposa per a la salut la resistència als antimicrobians?
El 2017, les víctimes mortals a causa de la bioresistència ascendeixen a 700.000 al món i a 25.000 a la Unió Europea. Comparant amb el càncer actualment moren 8.500.000 al món.
La propagació de la bioresistència suposa un gran perill per la facilitat dels microbis de mutar i la seva capacitat de multiplicació i propagació. Si no fem res la previsió és de 10.000.000 de morts al món i 392.000 a la Unió Europea l'any 2050.
Com es pot propagar la resistència als antimicrobians?
La resistència als antimicrobians es pot propagar a partir d’una persona o animal que consumeix antibiòtics i desenvolupa bacteris resistents.
És falç que les persones, en menjar carn d’animals que han pres antibiòtics, hi adquireixen resistència. En realitat qui desenvolupa resistència són els bacteris, que poden arribar a les persones des del medi, altres persones, animals, aigua i aliments.
Què fa l'administració per fer front a la resistència als antimicrobians?
L’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Unió Europea (UE), i l’European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) per fer front a la resistència als antibiòtics promouen la cooperació entre els àmbits humà i veterinari en:
- Promoció de l’ús responsable dels antibiòtics
- Comunicació i formació
- Impuls al desenvolupament de nous antibiòtics
- Vigilància i control