El control sanitari es realitza principalment a partir d’inspeccions als establiments alimentaris de Catalunya, les instal·lacions, els productes i els serveis, per tal de comprovar el compliment dels requisits establerts en les normatives sanitàries de la Unió Europea i, en cas dels aliments destinats a l’exportació, l’ASPCAT també s’encarrega de verificar els requisits sanitaris específics establerts a la normativa dels països tercers de destinació. Aquest control es realitza a totes les indústries i establiments alimentaris dedicats a activitats de fabricació, envasament, emmagatzematge i altres que s’abasteixen de la producció primària, com ara, els escorxadors, els centres de depuració de mol·luscs bivalves vius, etc., i per a tots els productes alimentaris (carn, peix, olis i greixos, farines, llet, conserves, plats preparats, aigua envasada, additius, etc.), i fins que es posen els productes alimentaris a disposició dels consumidors. Dins de les actuacions de control s’inclouen també les actuacions destinades a retirar del mercat els productes dels quals se sospita o es detecta que hi ha perills que poden suposar un risc per a la salut humana, així com les intervencions en casos de brots epidèmics de malalties d’origen alimentari.
L’ASPCAT, a més, efectua auditories als establiments alimentaris per tal de supervisar i verificar que els titulars de les empreses alimentàries tenen implantats sistemes d’autocontrol adequats per reduir de manera significativa la presència de perills en els aliments i, per tant, l’aparició de malalties de transmissió alimentària.
La vigilància sanitària s’efectua mitjançant la recollida dels aliments comercialitzats a Catalunya i l’anàlisi i la interpretació posteriors de les dades obtingudes, per tal de conèixer paràmetres i dades de composició que puguin orientar les actuacions oficials i determinar l’adequació dels productes i les activitats de procedència.
El Registre Sanitari d'Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RSIPAC) és l'instrument de referència per identificar i fer el control sanitari de les empreses i establiments del sector alimentari a Catalunya. L'objectiu principal d'aquest registre és garantir la seguretat alimentària, la traçabilitat dels productes i el compliment de la normativa sanitària.
El RSIPAC ofereix un cercador per facilitar la consulta de la informació pública sobre les empreses amb seu a Catalunya que manipulen, transformen, envasen, emmagatzemen o distribueixen aliments.
-
Registre sanitari d'indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC)
Informació general i accés als tràmits relacionats amb el RSIPAC.
-
Amb el cercador del RSIPAC pots consultar les dades públiques de les empreses i els establiments alimentaris inscrits en el Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya.
El SIVAL s’articula en quatre programes per dur a terme la vigilància dels perills biològics, químics i físics presents en els aliments consumits per la població, que inclouen l'anàlisi i avaluació de resultats de mostres.
El SICA inclou el conjunt d’activitats, programes i procediments de l’ASPCAT per organitzar, planificar i executar el control sanitari dels aliments i dels establiments alimentaris necessari per protegir la salut de la població.
-
Guia per a professionals de l'àmbit alimentari i per a les autoritats responsables de supervisar i garantir el compliment de la normativa sanitària en matèria de seguretat alimentària.
-
Protocol de classificació d'establiments segons el Risc (PROCER) (Obre en una nova finestra)
El PROCER és un instrument que permet prioritzar les actuacions de control sanitari en funció del risc associat a cada activitat alimentària.
-
Auditories dels sistemes d'autocontrol (Obre en una nova finestra)
L'objectiu d'aquestes auditories és assegurar que els titulars de les empreses alimentàries tenen sistemes d'autocontrol basats en la metodologia de l'anàlisi de perills i punts de control crític per garantir que els productes que elaboren, transformen o distribueixen, són segurs.
-
Criteris registrals per als establiments minoristes del sector de l'alimentació
Els criteris registrals determinen en quin registre sanitari (municipal, autonòmic o estatal) s’han d’inscriure els establiments minoristes d’alimentació segons l'activitat i l'abast de la distribució.
-
Informació per facilitar l'aplicació dels prerequisits d'higiene (Obre en una nova finestra)
Agència Catalana de Seguretat Alimentària
-
Orientacions per informar correctament sobre la presència d’al·lèrgens.