Més de 600 persones gaudeixen i aprenen al primer seminari web 2025 de l’any sobre consell alimentari en l’atenció primària de salut.
Els aspectes psicològics, socials i emocionals dels hàbits alimentaris van centrar les ponències del primer seminari del 2025 sobre consell alimentari en l’atenció primària de salut, dia 7 de maig. La convocatòria l’organitza la Subdirecció General de Promoció de la Salut i, en aquesta ocasió, la formació es va centrar en el model biopsicosocial. Aquest abordatge té un enfocament participatiu de la salut i la malaltia i parteix de la base que els factors biològics, psicològics, ambientals, socials i culturals tenen un paper significatiu en la promoció de la salut i la prevenció de malalties.
En el cas concret dels hàbits alimentaris i l’abordatge de les malalties i factors de risc vinculats a l’alimentació, el seminari va aprofundir en la influència dels factors psicològics i socials. L’objectiu és facilitar coneixements i recursos perquè els i les professionals de la salut de l’atenció primària puguin abordar la millora d’hàbits alimentaris de manera més efectiva i sensible cap a les persones que s’atenen.
L’estigma de l’obesitat i els determinants socials i comercials de la salut
La sessió va començar amb la ponència del psicòleg i professor titular del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona, David Sánchez- Carracedo, que va parlar de l’estigma de l’obesitat entre el col·lectiu professional de la salut. Amb la voluntat de canviar la narrativa sobre l’obesitat, va proposar promoure la salut sense centrar-se en el pes i utilitzar un llenguatge centrat en la persona, reduint o evitant així l’estigma del pes.
Seguidament, l’exsecretària de Salut Pública i experta en promoció de la salut, Carmen Cabezas, va exposar com els determinants socials i comercials de la salut influeixen en els hàbits alimentaris. El discurs es va centrar en com el poder adquisitiu, el nivell educatiu, les infraestructures socials, l’oferta d’aliments i begudes, la seva publicitat i el canvi climàtic, entre altres, afecten els hàbits alimentaris i la salut de les persones. Com a propostes d’actuació des de l’atenció primària, va animar a treballar amb la comunitat per millorar els entorns i a atendre les persones en la consulta, tenint en compte l’entorn, necessitats i prioritats, i evitant culpabilitzar ni estigmatitzar.
Benestar emocional i estils de vida
La referent de benestar emocional del CAP Larrard de Barcelona, Marta Lahuerta, va centrar la seva exposició en el paper del benestar emocional en els estils de vida, citant les barreres i els elements facilitadors que intervenen en canvi d’hàbits alimentaris. La psicòloga sanitària va convidar l’audiència a avaluar no només l’estil de vida, la conducta o el pes, sinó també tots aquells elements no observables, però que és essencial tenir en compte per abordar el canvi d’hàbits, com són les emocions, les creences, els estils d’afrontament, els lemes familiars, el suport social, entre d’altres. Com a conclusió, cal tenir present que el canvi d’hàbits no és només una qüestió d’informació o voluntat, sinó un procés emocional, identitari i contextualment influït.
En la darrera presentació es va tractar l’entrevista motivacional com a estratègia de referència en el canvi d’hàbits alimentaris. La dietista-nutricionista de l’Hospital Clínic i doctora en alimentació i nutrició Violeta Moizé va reforçar el discurs de les presentacions que la van precedir, insistint en la necessitat del canvi de narrativa en l’abordatge de l’obesitat. Violeta Moizé va presentar els conceptes bàsics de l’entrevista motivacional, i va oferir eines per iniciar-se en el seu ús. Així mateix, es van presentar els avantatges i beneficis d’utilitzar aquesta tècnica, tant per a la persona receptora del consell, com també per al professional i per l’èxit de la seva intervenció, així com per al propi sistema de salut.
La sessió va acabar amb un torn obert de paraules des del xat.
Es pot consultar la gravació del seminari web en l’apartat de seminaris i jornades de la web de l’ASPCAT.
Pròximament, s’anunciarà el segon seminari web de l’any sobre consell alimentari en l’atenció primària.