Del 26 de setembre al 3 d’octubre, Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer

El càncer és responsable de gairebé una quarta part de les morts anuals a Europa, i s’estima que el seu impacte continuarà creixent. A Europa, s’observen desigualtats quant al càncer entre les diferents poblacions, i els grups socioeconòmics més desafavorits en són afectats de manera desproporcionada. Això fa que la implementació d’iniciatives de prevenció eficaces i eficients a gran escala sigui prioritària, especialment en els grups més vulnerables.
Les darreres evidències científiques subratllen la importància de l’abordatge integral dels factors de risc modificables en la prevenció del càncer.
Per una banda, el tabac manté el lideratge com a principal factor evitable de càncer i mortalitat prematura. Les recomanacions actualitzades insisteixen a intensificar els programes de deshabituació des de l’atenció primària, aprofitant cada contacte amb la persona usuària per oferir intervencions breus i suport farmacològic quan sigui necessari. A més, la combinació amb altres hàbits saludables permet augmentar significativament l’eficàcia de les estratègies preventives.
Per altra banda, l’alcohol també és un carcinogen rellevant: s’estima que prop del 4% dels càncers diagnosticats al món són atribuïbles al seu consum, sense que existeixi un nivell segur. El Surgeon General dels Estats Units ha emès aquest 2025 un avís oficial recordant la importància del consell clínic sobre aquest tema, ja que qualsevol nivell de consum pot augmentar el risc de tumors com el de mama, fetge, còlon o els de la via aerodigestiva superior. Per això, es recomana que a l’atenció primària es realitzi un cribratge rutinari del consum amb eines validades i s’ofereixin intervencions breus a les persones que superin els límits recomanats (màxim dues begudes al dia en homes i una en dones).
Finalment, tant l’alimentació com l’activitat física juguen un paper fonamental en la reducció del risc. Una alimentació saludable, rica en fruites, verdures, llegums i cereals integrals, i amb un consum limitat de carn vermella i processada, pot prevenir fins a un terç dels càncers més prevalents. Paral·lelament, promoure l’activitat física regular des de les consultes contribueix no només a la prevenció, sinó també a la millora del pronòstic i de la qualitat de vida dels pacients diagnosticats.
Per tot això, enguany des de Sumasalut participem en la coordinació a Catalunya del projecte PEACHD de prevenció del càncer, que té com a objectiu estudiar la implementació d’una estratègia integrada de consell breu sobre els estils de vida en l’atenció primària. Aquest projecte es desenvolupa en diversos centres de salut, entre els quals hi ha Salut i Sant Roc, a Badalona; Collblanc i Pubilla Casas, a l’Hospitalet de Llobregat; Trinitat Vella, a Barcelona ciutat; així com el Remei de Vic i l’EAP de Salou. D’aquesta manera, es pretén avançar en l’avaluació i consolidació d’intervencions efectives que reforcin el paper clau de l’atenció primària en la prevenció del càncer.
Més informació:
Three in five liver cancer cases are due to preventable risk factors
Save the date! XIV Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC)