Gairebé un centenar de persones van assistir el passat 22 de gener a la sala d’actes del nou edifici Salvany de l’ASPCAT per seguir presencialment la presentació de l’actualització del document “Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a les famílies i per als menjadors escolars”. La sessió, a càrrec de l’equip de la Subdirecció General de Promoció de la Salut, va aplegar a més 450 persones en format virtual.
El secretari de Salut Pública, Esteve Fernández, va obrir l’acte destacant que el foment d’hàbits saludables és un eix essencial de les estratègies de promoció de la salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. En aquest context, l’ASPCAT desenvolupa diversos programes per promoure hàbits alimentaris saludables especialment entre infants i joves i tant a casa amb les famílies, com en altres entorns, com els centres educatius. Va destacar el PReME (Programa de revisió de menús escolars), que emmarca el document que es va presentar, i que respon a la necessitat de vincular l’alimentació i la nutrició amb els processos educatius de l’àpat.

La presentació del document va anar a càrrec de Maria Manera i, seguidament, Gemma Salvador va moderar una taula rodona que va comptar amb la participació de: Pepe Serrano, secretari general de la Societat Catalana de Pediatria (SCP); Mar Hurtado, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i mestra d’educació infantil; Lidón Gasull, directora d’Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC); Àngels Roca, presidenta de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) i Mari Cruz Hernández, periodista (Ràdio 4, RNE -Programa Lletra lligada-).
Finalment, es va concloure l’acte amb un torn obert de paraules de les persones assistents.
La primera guia “Acompanyar els àpats dels infants”, publicada l’any 2016, va ser pionera i ha servit de referència en el món de l’educació, la criança, la nutrició i l’acompanyament del procés alimentari dels infants. Gairebé deu anys després, s’ha renovat, ampliat i revisat el contingut, amb una actualització de la bibliografia científica i amb les aportacions de 38 professionals de 20 entitats de l’entorn de la salut, la pediatria, la nutrició, la pedagogia, l’educació, les famílies, el lleure, la restauració col·lectiva, etc.
Aquesta guia fa valdre les oportunitats educatives de l’acte de menjar, que abasten aspectes com la salut, la sostenibilitat, la cultura, la gastronomia, les habilitats socials, l’autonomia, etc. Ofereix consells per facilitar que l’acompanyament dels infants durant l’àpat afavoreixi una alimentació saludable, sostenible i respectuosa, convertint aquest moment en una estona agradable per a tothom. Així mateix, aborda el rol de les persones adultes, tant a casa com a l’escola, per tal de fomentar l’autoresponsabilitat, la convivència i el benestar de tothom que participa en l’àpat.
Us podeu descarregar aquesta informació en els enllaços destacats.