Es constata que tots els factors de risc són més comuns en homes que en dones, exceptuant la inactivitat física.

Les dones amb baix nivell d’estudis i dificultats econòmiques presenten més factors de risc que les que tenen estudis universitaris i no pateixen problemes econòmics.
En el marc del Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, el programa SumaSalut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) posa de manifest la importància de tenir en compte les característiques i necessitats de les persones (sexe i altres determinants socials, com ara el lloc d'origen i el nivell d'estudis i socioeconòmic) en la prevenció dels factors de risc de les malalties no transmissibles (MNT).
A partir de les dades recollides per l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) en les quatre onades de 2021-2022, amb una mostra de 5.487 persones d'entre 15 i 69 anys, s'han analitzat les diferències en la prevalença dels quatre factors de risc principals (tabaquisme, consum de risc d'alcohol, no seguiment de la dieta mediterrània i inactivitat física) i s’ha observat com aquests factors es combinen entre ells segons sexe i altres variables. Els resultats evidencien diferències estadísticament significatives.
Les dades mostren que el 65% de la població presenta almenys un d'aquests quatre factors de risc (el 69,37% dels homes i el 60,71% de les dones). Entre els homes, el grup amb la prevalença més alta és el de 20 a 29 anys (75,9%) i, entre les dones, el de 15 a 19 anys (68,3%).
El seguiment d’un patró alimentari allunyat de la dieta mediterrània destaca com el factor de risc més prevalent (44,2%), seguit del tabaquisme (26%), la inactivitat física (16,9%) i el consum de risc d'alcohol (6,3%). Es constata que tots els factors de risc són més comuns en homes que en dones, exceptuant la inactivitat física (vegeu la figura 1).

Figura 1. Prevalences segons factor de risc, per sexe. Font: ESCA 2021-2022
Quant a l’alcohol, els homes de 20 a 29 anys són els que en fan més consum de risc (18%), molt per sobre de les dones de la mateixa franja d’edat (7,6%).
L’anàlisi posa també de manifest la necessitat d’aplicar una perspectiva interseccional, ja que la meitat de les dones amb estudis universitaris no presenten cap factor de risc, mentre que entre les dones amb estudis primaris o secundaris aquest percentatge baixa al 30%. A més, el 20,14% de les dones amb dificultats econòmiques tenen dos factors de risc, mentre que entre les dones sense dificultats econòmiques el percentatge baixa al 13,8%.
Així mateix, les dades permeten veure que el 22,1% de la població catalana té dos o més factors de risc (homes: 25,6%; dones: 18,7%). La combinació més habitual és la concurrència del tabaquisme amb una alimentació allunyada de la dieta mediterrània (11,9%), més prevalent entre els homes (15,1%) que les dones (8,7%), seguida per la unió de la inactivitat física i una alimentació allunyada de la dieta mediterrània (8%), una xifra molt similar però lleugerament més alta entre dones que homes.
En aquest context, l'ASPCAT reafirma el seu compromís amb la necessitat de tenir en compte els determinants socials en la promoció d'un estil de vida saludable i la prevenció dels factors de risc associats a les MNT. En el Dia Internacional de la Dona, es fa una crida especial a la conscienciació i a l'acció per millorar la salut de les dones i, per extensió, de tota la població catalana.