Avui 8 de març, Dia Internacional de la Dona, volem aportar una breu reflexió sobre la importància d’introduir la perspectiva de gènere en temes de salut, en aquest cas en temes molt importants per a la prevenció i la promoció de la salut com són l'activitat física, l'alimentació, i la prevenció del tabaquisme i del consum d'alcohol.

Activitat Física
Malgrat els avenços viscuts en les darreres dècades en termes d’igualtat, els estereotips de gènere continuen reproduint-se i la desigualtat encara és una realitat. En relació amb l’activitat física i l’esport, els estereotips de gènere han influït i condicionat la participació de les dones, l’autoconcepte del físic i el desenvolupament professional d'aquestes en el món de l’esport.
L’activitat física té clars beneficis físics i emocionals. Practicar activitat física amb regularitat pot prevenir i ajudar a gestionar malalties molt freqüents en la nostra societat. No obstant això, una anàlisi publicada a The Lancet Global Health, va demostrar que més d'una quarta part de les persones adultes a tot el món no fan prou activitat física. A la majoria de països, les dones són menys actives que els homes: amb una mitjana global del 31,7% per a les dones inactives enfront del 23,4% per als homes inactius. Aquestes dates també es reflecteixen a Catalunya, segons l’informe de Dones en l’Esport, el 35% de les dones no arriben a les recomanacions de l’OMS (un 27% entre els homes).
La bretxa de gènere en la pràctica d’AF comença a partir de la infància (l’informe de Dones en l’Esport). Un informe de Sport England va trobar que les noies d'entre 3 i 11 anys gaudeixen menys de ser físicament actives i tenen menys confiança que els nois en la seva capacitat esportiva. De fet, moltes dones es veuen desanimades en fer certes activitats físiques per preocupacions sobre els estereotips, per la inseguretat al voltant de la imatge corporal o per sentir-se limitades per l'acceptabilitat cultural.
L'esport de les dones i les nenes en general, rep menys inversió en l’àmbit de base, inclòs l'accés a equipament, transport i entrenament, i a instal·lacions segures i acollidores. Les dones encara tenen sovint el paper principal en la cura dels fills i en la gestió de la llar, la qual cosa significa que generalment tenen menys temps d'una vida activa.
Per tant, polítiques que compten amb les condicions específiques de les dones per abordar la bretxa de gènere en l'activitat física tindrà un impacte substancial en la salut general de la població.
Us animem a revisar els trucs per ser una dona activa!
Alimentació
Les desigualtats per motiu de gènere també tenen el seu impacte en els aspectes relacionats amb l’alimentació. Per començar, segons les Nacions Unides, la bretxa de gènere respecte a la prevalença d’inseguretat alimentària moderada o severa ha augmentat a causa de la pandèmia, i les dades mostren que és un 10% més alta en dones que en homes (un 4% més que el 2019).
En relació amb l’excés de pes, un dels trastorns relacionats amb l’alimentació més prevalents del nostre entorn, l’afectació és més gran en els homes (57,4%) que en les dones (42,9%). En canvi, en el cas de l’obesitat, no s’observen diferències entre homes i dones (ESCA, 2021).
En general, les dones tenen un consum alimentari més saludable: el seguiment de la dieta mediterrània és superior en les dones (60,7%) que en els homes (52,5%), i el consum de 5 o més racions de fruita i verdura diàries també és més elevat entre les dones (14,0%) que entre els homes (8,6%). Així mateix, els homes fan un consum diari més elevat de begudes ensucrades (19,7%), comparat amb el 13,9% de les dones.
Una de les hipòtesis que podria explicar aquest comportament seria el fet que les tasques vinculades a la salut en general i, a l’alimentació en particular, estan clarament feminitzades. Sovint, la planificació, compra i preparació dels aliments recau en les dones, així com els aspectes vinculats a l’atenció de la mainada. En aquest sentit, volem reivindicar que les cures i la dedicació a les necessitats alimentàries siguin compartides, i amb més motiu quan es tracta d’un nucli familiar amb criatures. La transformació cap a una societat més feminista passa, també, perquè els infants vegin que les seves persones d’aferrament tenen un repartiment igualitari de les feines i les responsabilitats.
Durant la infància, és important afavorir les condicions que permetin l’adquisició progressiva d’uns hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una bona relació amb el menjar. Aquesta etapa pot ser una bona oportunitat per millorar els hàbits alimentaris de tota la família, ja que donar un bon exemple a taula i compartir les estones de menjar són una oportunitat privilegiada i imprescindible per establir un vincle i bons hàbits de salut. En aquest sentit, els àpats en família, amb l’exemple que ofereixen els pares i mares o les figures de relació quotidiana, són uns espais i moments privilegiats. I ho són no només per millorar els hàbits alimentaris i les relacions personals, sinó també per transmetre uns rols igualitaris en relació amb les responsabilitats lligades amb el menjar i la cura del cos, en general. L’estona de menjar possibilita i afavoreix el contacte i la comunicació i hi afloren sentiments, emocions, sensacions, necessitats, etc. Tinguem cura de les paraules que utilitzem, fem que se sentin segures, estimades i acceptades, fem valdre la diversitat, evitem fer comentaris crítics sobre el físic de les persones i ensenyem-les a ser crítics amb les imatges i missatges que apareixen als mitjans (vegeu el programa Implica’t).
Tenint en compte que 9 de cada 10 casos de trastorns de la conducta alimentària afecten les dones, cal ser molt conscient de la pressió social exercida sobre les dones i les nenes sobre el seu cos, la qual és un factor de risc amb una influència evident en el desenvolupament i manteniment dels trastorns de la conducta alimentària.
Tabaquisme
Anteriorment, el càncer de mama era la principal causa de mort per càncer en dones, però la mortalitat per càncer de pulmó ha anat augmentant progressivament en les dones de països desenvolupats fins a superar-lo. En els últims deu anys, la mortalitat per càncer de pulmó ha augmentat en un 20% en les dones enfront del 5% en els homes, a causa dels canvis recents de patrones de consum de tabac entre ambdós sexes (1). Actualment, la substància psicoactiva en la qual hi ha una major diferència de consum entre gèneres és el consum de tabac, sent la prevalença de consum en les noies superior en 5,5 punts percentuals respecte als nois (14-18 anys) (2).
La publicitat encoberta del tabac en pel·lícules, obres de teatre, a les xarxes socials... Intenten normalitzar el seu consum (en qualsevol de les seves formes). Associant-lo en el cas de les dones amb la igualtat, la valentia, la independència, la llibertat, la modernitat, l’aspecte físic... però res més lluny de la realitat, el tabac és una addicció, crea dependència i causa problemes estètics, odontològics, malalties i mortalitat.
El valor, la independència implica evitar la manipulació i en el cas de les persones influents en el nostre medi, com són les cantants, actrius, periodistes, influenciadors/es... evitar ser còmplices d’aquesta publicitat enganyosa (3) i protegir així a les adolescents (4).
A totes les dones que actualment fumen, els encoratgem a abandonar el seu consum. Hi ha professionals sanitaris que et poden ajudar: al teu centre de salut (professional mèdic o d’infermeria), a la farmàcia, al servei de prevenció de riscos laborals, durant l’estada en un centre hospitalari i, també, per telèfon al 061 Salut Respon.
1 Dades relacionades per gènere
2 La Encuesta sobre uso de drogas en Enseñanzas Secundarias en España, ESTUDES 2021
4 Article: Cine y tabaco, el comienzo de una polémica amistad para el adolescente
Consum d’alcohol
Segons l’evidència, el consum d’alcohol té un impacte diferent en homes i dones. Les dones són més susceptibles que els homes a la inflamació hepàtica produïda per l'alcohol, malalties cardiovasculars, llacunes de memòria, ressaca i, càncer de pit. S’estima que el 2018, a la regió europea de l’OMS, 4600 càncers de pit van ser causats pel consum d’alcohol. Fins i tot a nivells moderats (l’equivalent a una copa de vi al dia) es relaciona amb el risc de patir càncer. Tanmateix, el risc és més gran com més gran sigui el consum d'alcohol acumulat al llarg de la vida, especialment en dones postmenopàusiques i que el consum d'alcohol durant l'adolescència pot influir especialment en el risc de patir aquest tipus de càncer.
Això és especialment preocupant tenint en compte que en les darreres dècades s’està produint el tancament de la bretxa de gènere en el consum d’alcohol. En l’actualitat, en les franges més joves, les noies consumeixen més alcohol que els nois. Una de cada quatre noies de 14 a 18 anys es va emborratxar en els darrers 30 dies (respecte a 1 de cada 5 nois).
Aquest fet, a més, es veu impulsat per l’estratègia de la indústria de promoure el consum mitjançant, alhora, la perpetuació i el desafiament dels estereotips de gènere i elaborant estratègies específiques per adreçar-se a diferents públics. A partir d’estratègies, com les col·laboracions d’influenciadors/es, beure es presenta com un component important tant de les feminitats tradicionals com de les feministes i postfeministes, assignant en alguns anuncis rols i estereotips de gènere tradicionals mentre que en altres són rebutjats.