L’alimentació en els centres residencials per a persones grans. Aborda l’alimentació de les persones grans que viuen en residències des d’una visió àmplia.
L’alimentació, com a procés de selecció, preparació i ingesta d’aliments i fase inicial de la nutrició, és important en totes les etapes de la vida i és fonamental a l’hora de satisfer les necessitats físiques, funcionals, emocionals i socials de les persones que viuen en centres residencials per a persones grans (CRPG). Fer dels àpats una experiència agradable és essencial per al benestar i la qualitat de vida de les persones que hi viuen.
En els CRPG, els àpats són oportunitats per a la interacció social. En aquest sentit, tot el personal té un paper important per propiciar experiències positives de les persones que hi viuen i, així, contribuir al seu benestar general. Les persones d’edat avançada constitueixen un grup nombrós de població i molt heterogeni, en el qual cal individualitzar les necessitats de salut general. Tant el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya (PPAC) com els diferents plans d’atenció integrada social i sanitària han tingut, i tenen, com a línia estratègica desenvolupar l’atenció centrada en la persona (ACP) com a model d’atenció en els CRPG.
El Pla estratègic de serveis socials (PESS) 2021-2024 també estableix com a actuació prioritària la necessitat d’elaborar i aplicar un model d’ACP que empoderi la persona i la situï com a protagonista del seu propi projecte de vida i de la seva autonomia.