L’alimentació en els centres residencials per a persones grans. Aborda l’alimentació de les persones grans que viuen en residències des d’una visió àmplia.
L’alimentació, com a procés de selecció, preparació i ingesta d’aliments i fase inicial de la nutrició, és important en totes les etapes de la vida i és fonamental a l’hora de satisfer les necessitats físiques, funcionals, emocionals i socials de les persones que viuen en centres residencials per a persones grans (CRPG). Fer dels àpats una experiència agradable és essencial per al benestar i la qualitat de vida de les persones que hi viuen.
En els CRPG, els àpats són oportunitats per a la interacció social. En aquest sentit, tot el personal té un paper important per propiciar experiències positives de les persones que hi viuen i, així, contribuir al seu benestar general. Les persones d’edat avançada constitueixen un grup nombrós de població i molt heterogeni, en el qual cal individualitzar les necessitats de salut general. Tant el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya (PPAC) com els diferents plans d’atenció integrada social i sanitària han tingut, i tenen, com a línia estratègica desenvolupar l’atenció centrada en la persona (ACP) com a model d’atenció en els CRPG.
El Pla estratègic de serveis socials (PESS) 2021-2024 també estableix com a actuació prioritària la necessitat d’elaborar i aplicar un model d’ACP que empoderi la persona i la situï com a protagonista del seu propi projecte de vida i de la seva autonomia.
PROGRAMA:
13:00-13:10 h Benvinguda i presentació de la sessió: Ana Bocio. Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
13:10-13:40 h Envelliment, alimentació i salut:
• Envelliment i salut: Eulàlia Roure. ASPCAT
• Atenció centrada en la persona: Anna Pons. Departament de Drets Socials
• Importància de l’alimentació en persones grans que viuen en centres residencials: Laura Padró. Dietista
13:40-14:10 h Antecedents, estructura i missatges clau del document:
• Aspectes en relació amb els àpats: Sònia Ibàñez. Departament de Drets Socials
• Aspectes nutricionals i gastronòmics dels àpats: Maria Blanquer. ASPCAT
• Seguretat alimentària: Victòria Castell. ASPCAT
• Situacions que poden condicionar l’alimentació: Laura Illamola. Institut Català de la Salut
• Salut bucodental: Marta Figueres. Direcció General de Planificació i Recerca en Salut
• Alimentació i medicaments: Galdina Valls. Servei Català de la Salut
14:10-14:25 Torn obert de paraules i debat
14:25- 14:30 Cloenda