Encara que el SARS-CoV-2 s'ha detectat en aerosols, fins ara no se n'havia demostrat la transmissió en casos humans. En aquest treball se suggereix que va poder succeir en un restaurant atapeït i poc ventilat, durant una celebració en què hi havia divuit grups no relacionats en un mateix saló.
- Evidence for probable aerosol transmission of SARS-CoV-2 in a poorly ventilated restaurant
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20067728v1
S'analitza un brot en un restaurant de la Xina en el qual es van produir nou casos secundaris en tres famílies no relacionades, situades a la mateixa taula i taules adjacents al cas índex, el dia de l'any nou xinès, tot i que no va afectar a altres 68 comensals asseguts en altres quinze taules ni als cambrers.
Es van simular les condicions idèntiques a les del dia en què es va produir la transmissió de la infecció. Mitjançant uns registres de vídeo es van situar maniquins al lloc dels comensals i fonts de calor (persones, plats de menjar, en les mateixes posicions), així com ventiladors i extractors de fum. Mitjançant un traçador de gas es va observar la dispersió de l'aire exhalat pel cas índex. Es van dur a terme diverses simulacions amb un programa de dinàmica de fluids (el mateix que es va utilitzar en el brot de la SARS de 2003) que van corroborar la transmissió observada, fet que recolza que aquesta realment va poder produir-se per la inhalació d'aerosols.
La figura mostra la disposició de les taules al restaurant i la dinàmica de l'aire exhalat pel cas índex (maniquí violeta); els casos secundaris estan representats pels maniquins vermells i els no infectats en daurat.