
Les epidèmies i pandèmies recents, en particular la de la COVID-19, han evidenciat que la salut humana, animal, i ambiental no es poden abordar per separat, sinó que requereixen un abordatge global amb un enfocament "d'una sola salut".
El concepte "Una sola salut" (en anglès, One Health) es va introduir al començament de l'any 2000 per posar nom a una noció coneguda des de fa més d'un segle: la salut humana i la sanitat animal són interdependents i estan vinculades als ecosistemes en els quals coexisteixen.
L'OMS indica que One Health és un enfocament per dissenyar i implementar programes, polítiques, legislació i investigació en què múltiples sectors es comuniquen i treballen junts per aconseguir millors resultats de salut pública (OMS, 2017). La integració d'Una Salut significa que podem prevenir, predir, preparar-nos, detectar i respondre millor a les amenaces globals per a la salut, tant a escala global com de la UE.
El concepte "One Health" pot englobar una àmplia gamma de preocupacions de salut pública com la resistència als antimicrobians, la salut ambiental, la seguretat alimentària, la salut mental, les malalties transmeses per vectors i les malalties zoonòtiques entre les quals trobem les malalties transmeses pels aliments.
Les malalties transmeses pels aliments tenen un gran impacte en la salut, s'estima que milions d'europeus emmalalteixen i fins i tot alguns moren cada any com a resultat de menjar o manipular aliments insegurs. Per tant, la seguretat alimentària es reconeix com un aspecte essencial de la salut pública.
L'any 2022, a Catalunya es van declarar a l'ASPCAT 73 brots de toxiinfecció alimentària (TIA), que van afectar a 1.570 persones. El factor contribuent que va aparèixer amb més freqüència va ser la manipulació no higiènica dels aliments.
Tots podem contribuir a evitar les toxiinfeccions alimentàries seguint les quatre normes bàsiques per manipular els aliments amb seguretat: Netejar, Separar, Cuinar i Refredar. Els aliments crus poden contenir bacteris o altres microorganismes patògens, per la qual cosa cal cuinar-los bé o rentar-los adequadament si s'han de consumir crus. La manca d'higiene a la cuina pot fer que aquests bacteris arribin a les mans, els ganivets, els draps i les taules de tallar. Després de manipular aliments crus, és molt important rentar-se les mans i netejar els estris que s'han fet servir.
Les arbovirosis, infeccions per virus que es transmeten per la picada de vectors, tenen un gran potencial de perillositat, atesa la facilitat i rapidesa de difusió a la població. En la lluita contra aquestes infeccions víriques es necessiten accions de vigilància virològica, detecció precoç i confirmació diagnòstica ràpida dels casos, així com una vigilància entomològica de qualitat per tal de conèixer i determinar quin és el nivell de risc per a la salut humana i poder instaurar mesures d'intervenció immediates.L'any 2022, a Catalunya es van notificar 124 casos d'arbovirosi que gairebé en la seva totalitat van ser diagnosticats de dengue (97%), tots ells d'origen importat. Cal destacar que un dels casos d'arbovirosi notificats va ser un cas de febre pel virus del Nil occidental que va afectar una persona que no havia viatjat fora de Catalunya i que, per tant, va ser confirmat com a cas autòcton.
A banda de les TIA i les arbovirosis, existeixen altres i també apareixen noves malalties infeccioses i d'altres que ja es consideraven controlades, que són les anomenades infeccions emergents i reemergents, que requereixen l'abordatge global ONE Health.
Per tot això, és imprescindible la coordinació entre totes les parts implicades dels diferents àmbits per tal d'aconseguir de forma exitosa els objectius proposats.
One Health: Una Sola Salut . ACSA
Aquest any se celebra el 8è "Dia Anual de l'One Health", data en què es pretén ressaltar la importància d'aquest concepte, que la salut humana, la salut animal i el medi ambient estan interrelacionades entre si.