Tot seguit trobaràs unes etiquetes que es despleguen amb informació d'algunes malalties de la boca i com les pots prevenir. T'anirà molt bé llegir-les per ordre i amb calma.
La càries
És una malaltia que no té una única causa. En la seva aparició hi participen la flora de la boca , restes d’aliments (especialment els sucres), la poca resistència de l’esmalt dental i la capacitat més o menys protectora de la saliva.
- Els microbis de la boca són capaços de transformar els dolços en un àcid que, poc a poc, va desmineralitzant la dent i acaba per destruir-la fent una cavitat.
També t’interessa saber:
- La càries s’encomana?
No, la càries no s’encomana, però els bacteris que la provoquen poden passar d’un individu a un altre si compartim el raspall de dents.
No tots els microbis tenen la mateixa capacitat de fabricar l’àcid, ens podem contagiar d’un tipus de microbi que fabrica més àcid.
- La càries és hereditària?
No, no ho és. Els membres d’una família tenen els mateixos costums de dieta i d’higiene; per això és freqüent que tots ells tinguin el mateix risc de malaltia.
- Un cop comença una càries es pot aturar?
- Sí, quan la càries està en una fase inicial es pot aconseguir remineralitzar (reparar) una lesió i que no calgui empastar la dent.
- En aquesta remineralització hi intervé el fluor.
- Per què a vegades una dent amb càries fa mal i d’altres no?
La dent està formada externament per dos tipus diferents de teixit dur, l’esmalt i la dentina, que no tenen sensibilitat. Al seu interior hi ha un teixit tou que anomenem polpa; és un teixit viu i sensible perquè conté un nervi. Quan la càries s’hi va apropant és quan tenim dolor.
- Hi ha diferents tipus de càries?
Sí, les lesions de càries poden tenir diferents aspectes:
– Taca blanca: és una càries jove d’evolució ràpida
– Taca marró: càries de llarga evolució que pot estar creixent o no.
– Taca negra d’aspecte brillant: lesió aturada, remineralitzada, que no creix.

La gingivitis
Malalties de la geniva:
- Les provoquen uns microbis que viuen a la boca. No són els mateixos que produeixen la càries.
- El primer avís de problemes a la geniva serà que sagna quan ens raspallem; això ho podem començar a notar quan fa tres dies que no fem servir el raspall de dents.
- Si seguim sense raspallar, la malaltia avança i ja no afecta només la geniva sinó també l’os que sustenta la dent. L’os es va encongint, les dents definitives comencen a moure’s ...i podem perdre les dents!!!!
- Per prevenir les malalties de la geniva cal raspallar les dents diàriament, fent especial atenció a l’espai on s’ajunten la geniva i la dent.
- El tabac fa que el progrés de la malaltia i la destrucció dels teixits siguin més ràpids.

El Fluor
Quin paper hi juga, el fluor?
- Té poder antimicrobià, això li permet neutralitzar part dels bacteris de la boca.
- Fa més difícil que els microbis de la boca puguin fabricar l’àcid que fa malbé les dents.
- Reforça l’estructura de la dent; la fa més resistent a l’atac de l’àcid.
- El fluor s’elimina ràpidament de la boca, per això cal aportar-lo sovint. La millor manera de fer-ho és el raspallat amb pasta fluorada després de cada àpat. Altres formes d’aplicació són els glopeigs que fas a casa o a l’escola i el fluor en gel que et posa el dentista si és necessari.

La saliva
Quin paper hi té la saliva?
- La saliva és el nostre escut protector natural davant de la càries.
- Ara ja saps que hi ha uns microbis a la boca que fabriquen un àcid i que aquest àcid ens fa malbé les dents. Doncs, bé, la saliva té el poder de neutralitzar l’àcid.
- La saliva no sempre té la mateixa composició, hi ha persones que tenen una saliva més protectora que d’altres.

Alimentació
Alimentació saludable:
- Hi ha aliments que protegeixen la salut bucodental, i d’altres que suposen un risc per a les malalties de la boca.
- Si prens sovint begudes ensucrades (“refrescos”, sucs...) o aliments ensucrats (brioixeria, galetes, cereals d’esmorzar ensucrats, llaminadures...), prens massa sucre, i això no és bo per a la teva salut, ni per a la de la teva boca.
- La teva salut pot millorar si fas PETITS CANVIS PER MENJAR MILLOR:
- Prendre més fruita i verdura fresca, més llegums, més fruita seca i portes un estil de vida actiu i social.
- En canvi, convé canviar qualsevol beguda a aigua, qualsevol classe de greixos a oli d’oliva verge, escollir els cereals integrals i els aliments de temporada i proximitat.
- Per acabar, és molt important prendre menys sal i aliments salats, menys carns vermelles i processades, menys productes ultraprocessats i, sobretot, menys sucre i aliments i begudes ensucrades.
- Aquests petits canvis t’ajudaran a prevenir trastorns de la salut bucodental, alhora que a gaudir d’una alimentació més saludable i curosa amb el medi ambient.
- Altres mesures importants per a la teva salut, a més de tenir cura de l’alimentació i dur un estil de vida actiu, són no fumar i no prendre begudes alcohòliques.

El raspallat
Per què insistim tant que et raspallis després de cada àpat?
- Després de menjar queden restes d’aliments entre les dents. Els bacteris de la boca transformen aquestes restes en un àcid que perjudica les teves dents.
- Quan et raspalles les dents elimines les restes de menjar i també una part dels microbis.
- Si et raspalles amb una pasta fluorada tindràs l’efecte protector del fluor sobre l’esmalt de la dent i el seu poder antimicrobià contra els bacteris.

Pírcings
Pírcings orals
- Tota persona que es vulgui col·locar un pírcing a la llengua o als llavis, ha de saber que té un alt risc de patir fissures i fractures dentals. Altres complicacions freqüents són la inflamació, la infecció, hemorràgies i canvis en la posició de la geniva, que fan que es vegin les arrels de les dents que toquen el pírcing.
- Provoquen una major acumulació de bacteris a la boca, dificultat per parlar, empassar i mastegar.
- Els pírcings poden fer créixer de manera exagerada la pell i genives dels voltants i quedar completament enterrats. En aquests casos cal una operació quirúrgica per treure'ls.
- Si portes pírcing cal que tinguis cura de la higiene; te l’has de treure i netejar cada dia.

Reducció del risc
Com podem reduir el risc de problemes orals?
- Reduir el consum de begudes i aliments ensucrats i seguir una alimentació saludable és efectiu per prevenir les càries i la pèrdua de dents, i també per prevenir altres malalties com l’obesitat i la diabetis.
- El consum de fruita i verdura fresca és un bon protector del càncer oral.
- No fumar i no prendre alcohol és important per reduir el risc de càncer oral i altres càncers com el de pulmó, fetge… o malalties que afecten òrgans vitals com el cor.
- Millorar la higiene oral prevé la càries i les malalties de les genives.
- Fer servir protectors dentals en els esports de contacte i fer ús dels mecanismes de seguretat en vehicles de motor, bicicletes, patinets, etc., redueix el risc de fractures dentals i altres lesions.
- No posar-se pírcings a la boca, sigui als llavis o a la llengua, evita infeccions, pèrdua de teixit de les genives i fractures dentals.
