El Pacte social vol ser l’instrument per fer front a la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH, garantint-ne els drets i la igualtat d’oportunitats atès que encara es produeixen situacions de discriminació en l’àmbit sanitari, el mercat laboral i la contractació de serveis financers, entre d’altres.

El Departament de Salut, representat per la SG d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, ha participat activament en l’impuls i desplegament del Pacte social, que es va presentat al Palau de la Generalitat de Catalunya el dia 1 de desembre de 2022.
Aquest Pacte està liderat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, juntament amb el Departament de Salut i el Comitè Primer de Desembre, que han treballat lligant complicitats amb tots els agents socials i redactant tant l’endecàleg d’actuacions com el pla operatiu.
Amb l’objectiu de reduir l’estigma i la discriminació, el Pacte aborda els àmbits d’actuació següents:
- La vigilància i l’erradicació de la discriminació en els àmbits laboral, sanitari i social
- La prevenció de la discriminació
- La visibilitat del fenomen i l’empoderament de les persones amb VIH
L’objectiu del Pacte és canviar la percepció del VIH dins la societat catalana, lluitar contra la serofòbia i garantir l’accés igualitari als serveis, prestacions i l’ocupació.
Destaquem
- Document del Pacte social
- Endecàleg: Document base del Pacte social (Obre en una nova finestra)
- ACORD GOV/260/2022, de 6 de desembre, pel qual s’aprova el Pacte social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH).
- 1 de desembre: Dia mundial de la Sida
- Dia Internacional de la Zero Discriminació
- El novembre de 2014, el Parlament de Catalunya va aprovar l’Acord nacional per fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma que s’hi relaciona. Aquest Acord instava el Govern a elaborar un pacte social contra l’estigmatització i la discriminació de les persones amb VIH.
- El juliol de 2019, es crea el Nucli operatiu del Pacte social, format pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (ara Igualtat i Feminismes) representat per la Secretaria d’Igualtat; el Departament de Salut, representat per la Subdirecció general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques, i el Comitè Primer de Desembre - Plataforma unitària d’ONG / sida de Catalunya.
- El novembre de 2019, es constitueix la Comissió delegada de la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya per al Pacte social, formada per departaments del Govern de la Generalitat, entitats municipalistes, entitats del tercer sector, organitzacions sindicals, organitzacions patronals, la Confederació del Tercer Sector, la Intercol·legial, la Federació de Mutualitats de Catalunya, asseguradores, membres de grups o subgrups parlamentaris i experts.
- El desembre de 2019, el Ple del Parlament de Catalunya aprovà la Resolució per a l’impuls d’aquest Pacte social.
- El juliol de 2020, el Govern de Catalunya impulsa l’elaboració del Pacte social i s’aprova l’endecàleg d’actuacions.
- El novembre de 2021, s’aprova el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030, que inclou entre els seus objectius reduir l’estigma i la discriminació associades al VIH a través de la implementació d’aquest Pacte social.
- L’octubre de 2022, la Comissió delegada aprova el pla operatiu amb actuacions vinculades a l’endecàleg, es porta a l’aprovació del Govern i es presenta públicament el dia 1 de desembre.

Comissió interdepartamental
El juliol de 2020 el Govern va aprovar l’impuls per a l’elaboració del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH 2020-2022 a instància del Grup operatiu del Pacte Social.
L’objectiu del pacte és canviar la percepció del VIH a la societat catalana i afrontar la serofòbia, a més de vigilar les situacions de discriminació i garantir l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos. També ha de facilitar l’accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH, i fomentar la igualtat de tracte en el treball, seguint la Recomanació 200 de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
Aquest Pacte Social ha de ser ratificat pels agents institucionals i els agents socials, així com els col·legis professionals i els representants de les entitats.
El Pacte tindrà en compte, a efectes de l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH, els canvis socials, econòmics i culturals, fruit de la nova realitat derivada de la pandèmia de la Covid-19.

Informació relacionada
-
Nota de premsa, 26 novembre 2019 :
El Govern impulsa, juntament amb el Comitè 1 de Desembre, el Pacte Social contra la discriminació i l'estigma de les persones amb VIH
-
El Bloc del Pacto Social: 3 años de Pacto Social por el VIH – Actuaciones en Cataluña 2019-2021
-
Catalunya participa en la Jornada del Pacte Social, centrada en aprendre dels èxits aconseguits per fomentar-ne la implementació
(1 de març de 2021, organitzada per CESIDA