-
Coincidint amb el dia internacional de la Zero discriminació, el dia 1 de març, CESIDA ha organitzat la jornada virtual “El pacto social en tu CC.AA. Estrategias de implementación”.
La Jornada organitzada per CESIDA, Coordinadora Estatal de VIH i sida, ha comptat amb l’assistència de més de 150 persones, entre representants d’institucions, entitats de resposta al VIH, personalitat polítiques i societats científiques. L’esdeveniment ha tingut lloc just quan es compleixen dos anys de la signatura del Pacte Social per a la Igualtat de tracte i la no discriminació associada a les persones amb el VIH.
La inauguració de la jornada ha estat a càrrec de Silvia Calzón, Secretària d'Estat de Sanitat, i Boti García, directora general de Diversitat Sexual i Drets LGTBI. Tal i com ha destacat Calzón, tot i la feina feta, “encara hi ha molts obstacles per acabar amb la discriminació i l’estigma que pateixen les persones amb el VIH”.
Ramón Espacio, president de CESIDA, ha posat èmfasi en aquests dos anys de Pacte Social durant els quals s’han aconseguit importants èxits encaminats a reduir l'estigma i la discriminació. En aquest sentit, ha destacat el recent acord estatal que posa fi a l’exclusió de les persones amb el VIH en l’accés a la funció pública, una reclamació històrica de CESIDA i altres entitats socials.
Experiències de la implementació del Pacte Social a les Comunitats Autònomes
La jornada va comptar amb la presència d'una taula de debat en la qual es van exposar diferents experiències rellevants sobre la implementació del Pacte Social en diferents comunitats autònomes. En ella hi van participar Joan Colom (Director del Programa de Prevenció i Control del VIH-SIDA, ITS i Hepatitis Víriques, així com representants d’Andalusia, la Comunitat Valenciana, Extremadura i Aragó.
El Pacte Social a Catalunya
Tal i com va explicar Joan Colom, l'any 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar l'Acord Nacional per fer enfront de l'epidèmia de VIH a Catalunya i contra l'estigma relacionat. Aquest acord, aprovat de forma unànime per tot l'arc parlamentari, instava el Govern a elaborar un pacte social contra l'estigmatització i la discriminació de les persones amb VIH.
El treball de sensibilització i de col·laboració amb el tercer sector ha estat constant i determinant per aconseguir, l'any 2019, la creació de l’anomenat Grup operatiu del Pacte Social, format pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Departament de Salut i el Comitè 1r de Desembre (Plataforma Unitària d'ONG-Sida de Catalunya), i la constitució de la Comissió Delegada de la Comissió Interdepartamental de la Sida per al Pacte Social, formada per Departaments de govern de la Generalitat, entitats municipals, entitats de tercer sector, organitzacions sindicals, organitzacions patronals, confederació del Tercer Sector, Intercol·legial, Federació de mutualitats de Catalunya, asseguradores, membres de grups o subgrups parlamentaris i experts. Aquell mateix any, el Ple de Parlament de Catalunya va aprovar una resolució per a l'impuls del Pacte Social.
Així, el 2020, el Govern de Catalunya va impulsar l'elaboració del Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH 2020 – 2022, i es va aprovar els continguts d’un endecàleg d'actuacions que conté els àmbits, objectius i línies a desenvolupar.
El repte, segons Colom, “és continuar amb el desplegament efectiu de l'endecàleg, que engloba als agents multidisciplinaris de tot el territori, a través de la proposta de mesures i accions definides a partir de l'elaboració d'un diagnòstic sobre la situació de partida i la detecció de bones pràctiques”. Amb aquest objectiu s’han creat tres grups de treball temàtics que puguin avançar de manera directa, en el disseny d'actuacions realistes i de fàcil implementació, tant en l'àmbit laboral, com social, educatiu, sanitari i legislatiu.
En els propers dies estarà disponible a la pàgina del Pacte Social de CESIDA el vídeo complet de la Jornada.