
En l’àmbit del virus de la immunodeficiència humana (VIH), els principals objectius del Dia Internacional de la Zero Discriminació (1 de març) són recordar que encara es produeixen situacions de discriminació i estigmatització en l’àmbit educatiu, laboral, sanitari, social i del lleure, i també conscienciar la població què eliminar-les és a les seves mans.
Per aconseguir-ho cal continuar treballant en una resposta social integral que incorpori la diversitat cultural, sexual, familiar, de gènere i d’expressió de gènere, la interrelació i les relacions de poder, així com la resposta a les discriminacions que aquestes generen.
En aquest sentit, Catalunya disposa d’un clar full de ruta per als propers anys, el Pla d’Acció enfront del VIH i altres ITS 2021- 2030. Aquest Pla, que va ser aprovat per Acord de Govern i liderat per la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques del Departament de Salut, incorpora objectius i actuacions per tal de promoure una resposta social constructiva al VIH i les altres infeccions de transmissió sexual (ITS) per al foment de la inclusió social i l’erradicació de l’estigmatització. Concretament, per impulsar les mesures necessàries per evitar la serofòbia, s’ha elaborat el Pacte social contra l’estigmatització i la discriminació de les persones amb el VIH.
El Pacte social és un document de consens que materialitza una voluntat de país de canviar la percepció del VIH a la societat catalana, lluitar contra la serofòbia i garantir l’accés igualitari als serveis, les prestacions i el treball des d’una percepció holística per tal d’assolir de manera efectiva la igualtat de drets de les persones que viuen o viuran amb el VIH en tots els àmbits. Aquest Pacte busca esdevenir el principal instrument polític i social a Catalunya per garantir els drets de les persones amb el VIH i erradicar totes les formes d’estigmatització i discriminació que encara pateixen.
Les persones que pateixin discriminació relacionada amb el VIH han de saber que estan emparades per la Llei 19/2020 19/2020, d’igualtat de tracte i no-discriminació, que recull de manera explícita la discriminació per estat serològic com una vulneració de drets.
La creació de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació posa de manifest l’aposta pels drets de les persones que viuen amb VIH. És un instrument de denúncia de situacions de discriminació puntuals i estructurals. Davant de qualsevol situació en relació amb la discriminació es pot contactar amb la Secretaria d’Igualtats, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques, les ONG de servei en VIH o el 061 Salut Respon.
El pròxim 1 de març us animem a compartir missatges que permetin disminuir i denunciar els prejudicis de la societat envers el VIH, a través de l’etiqueta #Zerodiscrimination.
Documentació relacionada