
- L’aprovació del Pla de treball del Pacte Social contra la discriminació per VIH i la posada en marxa de l’Oficina per la Igualtat de tracte i no-discriminació, dues grans fites d’aquest any en la lluita contra l’estigma.
- El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Departament de Salut (a través del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques -PCAVIHV) són els promotors del Pacte Social contra la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH a Catalunya
Cada 1 de març se celebra el Dia de la zero discriminació, promogut i impulsat per ONUSIDA., inicialment centrat en l’àmbit del VIH, actualment s’enfoca amb una visió interseccional en tots els àmbits de la vida de les persones: la discriminació i l’estigma que viuen les persones amb VIH, però també les desigualtats i les discriminacions que viuen les persones en situació de pobresa, de manca de recursos sanitaris, les dones i col·lectius LGBTI+, les minories ètniques.
En l’àmbit del VIH el principal objectiu d’aquest dia és conscienciar i recordar que encara es produeixen situacions de discriminació i estigma en l’àmbit educatiu, laboral, sanitari, social, en el lleure i que les persones que viuen amb VIH poden sentir-se rebutjades.
Per evitar-ho, la nostra actitud és clau. Evitant l’estigma col·laborem a frenar l’epidèmia del VIH i defensem els drets humans.
És per això que el Govern, a través del Departament d’Igualtat i Feminismes i del Departament de Salut promou el Pacte Social contra la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH a Catalunya contra la discriminació i l’estigma de les persones amb VIH a Catalunya, en col·laboració amb altres institucions, agents socials, col·legis professionals i entitats. L’objectiu d’aquest Pacte és canviar la percepció del VIH a la societat catalana, fer-la conscient de la seva persistència en la nostra societat i lluitar contra la serofòbia, garantint l’accés igualitari als serveis, a les prestacions i al treball, evitant qualsevol forma de discriminació en l’àmbit privat i també en els serveis públics.
D’altra banda, la llei 19/2020 d’Igualtat de tracte i no-discriminació recull de manera explícita en l'article 1 la discriminació per estat serològic com una vulneració de drets. La posada en marxa de l’oficina que desplega aquesta llei durant l’any 2022 serà una forma més de posar de manifest els drets de les persones que viuen amb VIH i alhora un instrument de denúncia de situacions de discriminació puntuals i estructurals.
Les persones que pateixin discriminació relacionada amb el VIH, estan emparades per la llei. Per a més informació es pot contactar amb la Secretaria d’Igualtats, el Programa PCAVIHV, les ONG de servei en VIH o el 061 Salut Respon.
El pròxim 1 de març planteu-li cara a la discriminació, compartint missatges que permetin disminuir i denunciar els prejudicis de la societat amb el hashtag #ZeroDiscrimination o #DiscriminacióCero
A continuació trobareu alguns enllaços d’interès:
Més informació:
- Les persones amb VIH encara són discriminades
- Si patiu discriminació per patir el VIH, la llei us empara
- Programa PCAVIHV: VIH/sida