El Sistema de Vigilància dels Aliments de Catalunya (SIVAL) és l’instrument utilitzat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya per dur a terme la vigilància global i continuada dels perills biològics, químics i físics presents en els aliments, amb l’objectiu de prevenir i reduir els riscos per a la salut de la població.
El SIVAL recull, analitza i interpreta dades sanitàries dels aliments, i permet identificar la presència i els nivells de contaminants i orientar les accions d’intervenció i control en totes les fases de la cadena alimentària.
Aquest sistema s’articula a través de quatre programes de vigilància, que inclouen la planificació i execució de mostreigs, anàlisis i avaluació de resultats, i constitueix la base per a la planificació estratègica en matèria de seguretat alimentària a Catalunya.
El programa de vigilància de perills biològics en aliments inclou:
- Vigilància de microorganismes (bacteris, virus, fongs) i les seves toxines o els seus metabòlits
- Vigilància d'antibioresistències
- Vigilància de paràsits
El programa de vigilància de perills químics i físics en aliments inclou l'anàlisi dels següents elements:
- Contaminants produïts per agents biològics (micotoxines an aliments, biotoxines
- Contaminants produïts per causes ambientals (metalls i altres compostos inorgànics, compostos orgànics com les dioxines i PCB)
- Residus de la producció agroalimentària (plaguicides i nitrats) i zoosanitaris
- Residus originats durant el processat, l’elaboració o l'envasat dels aliments
- Aliments biotecnològics, plaguicides, insecticides, rodenticides (PIR) i substàncies medicamentoses en carn i aliments d'origen animal.
-
-
Guia per al mostreig oficial amb mètode de contaminants químics en els aliments
Els ingredients tecnològics són substàncies que s’afegeixen als aliments, amb una finalitat tecnològica.
Poden ser necessaris per a la conservació dels aliments, o opcionals, per millorar-ne algunes característiques o facilitar-ne la producció.
A la Unió Europea només s'autoritzen els ingredients tecnològics que s'ha demostrat que són segurs, quan la necessitat tecnològica no es pot satisfer amb altres mitjans i que no indueixen a error als consumidors, i els nivells permesos d'aquests ingredients estan regulats.
L'objectiu d'aquest programa de vigilància és reduir l’aparició de riscs vinculats a la presència de gluten i d’al·lèrgens no declarats en els aliments d’acord amb la normativa vigent.
Aquests al·lèrgens estan presents, entre altres, als següents tipus d'aliments:
- Crustacis i productes a base de crustacis
- Ous i productes a base d'ous
- Peix i productes a base de peix
- Mol·luscs i productes a base de mol·luscs
- Cacauets i productes a base de cacauets
- Tramussos i productes a base de tramussos
- Soja i productes a base de soja
- Llet i productes lactis
- Fruita seca i clofolla i productes derivats
- Api i productes derivats
- Mostassa i productes derivats
- Llavors de sèsam i productes a base de grans de sèsam
- Diòxid de sobre i sulfits en concentracions superiors a 10mg/kg o 10mg/l
Informació relacionada
-
Vigilància i control oficial en la cadena alimentària
(Obre en una nova finestra)
Agència Catalana de Seguretat Alimentària
-
Vigilància de la resistència als antimicrobians