Els sistemes d’autocontrol són procediments i mesures que les empreses alimentàries han d’implantar per garantir la innocuïtat i la seguretat dels aliments que produeixen, manipulen o distribueixen. Aquests sistemes es basen en la metodologia de l’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític (APPCC, o HACCP en anglès), que identifica, avalua i controla els perills que poden afectar la seguretat alimentària. L'APPCC s'ha de documentar i adaptar a les activitats de cada establiment.
Els prerequisits són les condicions bàsiques i plans generals d’higiene i bones pràctiques que s’han de garantir abans d'implantar un sistema APPCC. Per tant, són la base sobre la qual es construeix el sistema d’autocontrol i serveixen per controlar els perills generals que poden afectar la seguretat alimentària de manera transversal, independentment del producte alimentari específic. A la bibliografia també es poden trobar altres denominacions, com "plans de suport" o "plans generals d'higiene".
En el marc de les actuacions per a la protecció de la salut, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) fa auditories als establiments alimentaris per supervisar i verificar l'existència de sistemes d’autocontrol adequats per garantir la seguretat alimentària.
L'objectiu d'aquestes auditories és assegurar que els titulars de les empreses alimentàries han dissenyat, aplicat i mantenen sistemes per reduir de manera significativa la presència de perills als aliments i, per tant, minimitzar el risc d’aparició de malalties de transmissió alimentària.
Durant l’auditoria, es revisa la documentació del sistema d’autocontrol i l'aplicació pràctica a l’establiment, es comprova que els processos i els registres siguin verídics i que es prenguin mesures correctives sempre que sigui necessari.
Saber-ne més
-
Guia per a l’aplicació de l’autocontrol basat en el Sistema d’APPCC
(Obre en una nova finestra)
Agència Catalana de Seguretat Alimentària
-
Més informació i recursos sobre els sistemes d'autocontrol
(Obre en una nova finestra)
Agència Catalana de Seguretat Alimentària
L'ASPCAT ha preparat, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l'Agència de Salut Pública de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació de Municipis i Comarques de Catalunya, una sèrie de fullets informatius per ajudar els establiments alimentaris a entendre i aplicar correctament els prerequisits d’higiene que exigeix la normativa sanitària.