L’alimentació saludable és aquella que és suficient, completa i equilibrada, que cobreix, en les quantitats i proporcions idònies, les necessitats nutritives i calòriques que requereix l’organisme en les diferents etapes de la vida. Aquests nutrients han de provenir, sobretot, d’aliments frescos, poc o gens processats i principalment vegetals, i cal evitar els aliments amb baixa qualitat nutricional i les begudes alcohòliques. Una alimentació saludable s’ha de poder adaptar a les característiques individuals i també socials, culturals i de l’entorn. Però, a més, l’alimentació ha de ser satisfactòria, agradable i aportar plaer sensorial. Per descomptat, ha de ser segura, és a dir, no ha de contenir contaminants ni tòxics que comportin un risc per a la salut. Finalment, ha de ser respectuosa amb el medi ambient, i preservar els recursos, generar el mínim de residus possible i potenciar el desenvolupament agroalimentari local i els productes de temporada. I tot això, ha de ser una proposta viable amb un pressupost raonable, que no exclogui ningú.
L’eix vertebrador de la promoció d’una alimentació saludable per part del Departament de Salut és el Pla integral de la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS). El PAAS engloba programes com el programa de revisió de menús escolars (PReME), el programa Amed o la iniciativa Aquí sí: Fruita i salut, així com la publicació de guies alimentàries i materials divulgatius.
Documents de referència del PAAS, indicadors, publicacions, recursos divulgatius i informació de les diferents accions per promoure una alimentació saludable que es desenvolupen en el marc del PAAS.
PReME - Programa de revisió de menús escolars a Catalunya
Informació sobre el programa, sol·licitud de revisió de menús, recursos divulgatius i altres documents relacionats per a centres educatius, famílies, professionals de la salut i serveis de restauració escolar.
Informació sobre els requisits i el procediment per a adherir-se a aquesta campanya i identificar-se com a establiment promotor del consum de fruita fresca, variada, de qualitat i de proximitat, i accés al directori d’establiments adherits.
Espai web que recull diferents tipus de recursos científics i divulgatius per fomentar el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses i donar-ne a conèixer els beneficis per a la salut.
Formació, seminaris, cursos i jornades
Informació i recull de documentació de propostes formatives sobre alimentació.
Guies, infografies, fulletons, cartells i altres publicacions i materials elaborats des de l’ASPCAT sobre alimentació saludable des de diferents perspectives.
Publicacions més recents
- Alimentació saludable
- Alimentació saludable per a infants i joves (Obre en una nova finestra)
- Alimentació sostenible (Obre en una nova finestra)
- Petits canvis per menjar millor (Obre en una nova finestra)
- Més fruites i hortalisses (Obre en una nova finestra)
- Piràmide de l'alimentació saludable
- La dieta mediterrània
- Els aliments
- Receptes saludables
- Alimentació vegetariana
- Higiene, conservació i preparació d'aliments (Obre en una nova finestra)
- Alimentació i malalties (Obre en una nova finestra)