
El Departament de Salut ha estat pioner en la promoció de l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col·lectiva, amb l'acreditació AMED.
AMED és un projecte d'identificació i acreditació d'establiments de restauració promotors d'alimentació mediterrània i d'oci actiu, liderat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya en col·laboració amb municipis, consells comarcals, gremis de restauració, empreses, universitats i la Fundació Dieta Mediterrània, FDM.
Els objectius són promoure i fomentar l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col·lectiva, així com informar sobre opcions d'oci actiu al voltant de l'establiment tot facilitant als clients la tria d'opcions saludables.
Els restauradors interessats han de complir un seguit de requisits per obtenir l'acreditació, que és lliurada pels corresponents municipis, la FDM i el Departament de Salut.
L'acreditació AMED garanteix:
- La utilització d'oli d'oliva, per amanir i preparar els plats.
- Una àmplia oferta de verdures, hortalisses i llegums en els menús.
- Prioritat de peixos i carns magres en la confecció dels plats.
- Fruita fresca abundant com a postres habituals.
- La inclusió de productes integrals.
- L'oferta de làctics amb baix contingut en greix.
- La difusió de material i informacions sobre alimentació saludable i oci actiu.
La identificació i acreditació de restaurants AMED forma part de les estratègies del Pla Integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l'Activitat Física i l'Alimentació Saludables, PAAS.
El web d'Amed inclou la informació sobre els criteris d'acreditació per a establiments de restauració que promouen l'alimentació mediterrània, un cercador d'establiments acreditats, recursos per a professionals del sector i materials divulgatius sobre hàbits alimentaris saludables.