Objectius
L’objectiu de l’àmbit laboral del PAAS és impulsar, implantar projectes, accions de promoció d’estils de vida saludables relacionats amb l’alimentació, l’activitat física i l’envelliment per tal de millorar i mantenir la salut de les persones treballadores. Aquestes accions tenen impacte més enllà d’aquest àmbit: a l’entorn familiar, comunitari i, evidentment, personal.
Accions pròpies
-
Empresa saludable. Caixa d’Eines per a la petita i mitjana empresa (Obre en una nova finestra)
Amb el suport de PIMEC s’ha elaborat una Caixa d’Eines amb informació, consells, propostes d’accions i programes per millorar la salut dels treballadors de les micro, petites i mitjanes empreses, que repercuteix també, positivament, a l’àmbit familiar i comunitària. Concebuda com un espai online allotjat a Canal Salut, posa a l’abast de la petita i mitjana empresa informació i eines pràctiques per desenvolupar accions de promoció de la salut. Inclou un qüestionari d’autoavaluació, programes i informació divulgativa sobre alimentació, activitat física, benestar emocional, consum de tabac i alcohol.
-
Projecte escales: A la feina fem salut. Pugem escales! (Obre en una nova finestra)
L’objectiu d’aquest projecte és facilitar la pràctica de l'activitat física quotidiana tot fomentant l'ús de les escales a l'entorn laboral. Es basa en lús de rètols ben visibles (adhesius i cartells) que es col·loquen en llocs estratègics dels edificis —punts de decisió com ara la recepció, l'ascensor, els graons— amb missatges que promouen l'ús de les escales. S’han distribuït materials CAPs, hospitals, residències gent gran, edificis públics, ajuntaments, biblioteques, empreses, etc.
-
Document de recomanacions i propostes per millorar la qualitat, l’equilibri alimentari i la sostenibilitat dels àpats en reunions, jornades i congressos, amb suggeriments d'esmorzars, aperitius, dinars i begudes. També s'inclouen consells per programar i promoure desplaçament i pauses de descans actives.
-
Guia de l’empresa saludable (2009) (Obre en una nova finestra)
Aquesta guia és fruit de l’acord de col·laboració entre la Cambra de Comerç de Barcelona i l’ASPCAT del Departament de Salut i s’adreça a la direcció de les empreses. Defineix els principals aspectes a tenir en compte per construir una empresa saludable, entenent la salut i el benestar de tots els membres de l’organització com a valor empresarial. Conté un apartat d’autodiagnòstic i un pla per esdevenir empresa saludable. També inclou una guia resum de bones pràctiques i experiències de diferents empreses saludables.
-
Dinars de carmanyola a l’entorn laboral. Full divulgatiu (Obre en una nova finestra)
Document divulgatiu amb propostes d’alimentació saludable durant la feina en base a la carmanyola.
-
Parlament saludable (Obre en una nova finestra)
Projecte de promoció de la salut posat en marxa el 2016 per protegir, promoure donar suport al benestar físic, mental i social de totes les persones que treballen al Parlament. A més a més de les accions que ja es duien a terme, va incloure la promoció de l’ús d’escales, l’acreditació del menjador com a establiment AMED i cicles de conferències.
Col·laboració amb altres iniciatives
-
Suport a la Xarxa Catalana d’Hospitals i Centres Promotors de la Salut (Obre en una nova finestra)
Suport i participació a la Xarxa d’Hospitals i Centres Promotors de la Salut per difondre les intervencions de promoció de la salut mitjançant l’impuls i la difusió de bones pràctiques en activitat física i alimentació saludable, entre altres.