La tuberculosi: Un repte de salut global
La tuberculosi (TB) continua sent una de les malalties infeccioses més greus a escala mundial. Abans de la pandèmia de COVID-19, ja afectava una quarta part de la població del planeta i s'estimava que entre el 2020 i el 2021, es podrien infectar 10 milions de persones més. La crisi sanitària provocada pel coronavirus va tenir un fort impacte en la detecció i el tractament de la TB, especialment en països amb recursos sanitaris limitats. Això ha generat preocupació per un possible augment de casos i dificultats en el control de la seva transmissió.
Una nova eina per entendre la transmissió de la TB
L’Agència de Salut Pública de Catalunya va posar en marxa el 2022 un programa de seqüenciació del genoma complet de la TB. Aquest programa, alineat amb les recomanacions del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), permet analitzar el material genètic dels bacteris responsables de la malaltia per identificar patrons de transmissió.
Per fer-ho possible, es va crear una xarxa de 17 laboratoris de suport que envia mostres al Servei de Microbiologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Aquesta tècnica permet identificar variants genètiques de la TB i detectar connexions entre casos que passarien desapercebuts amb mètodes tradicionals, com l’estudi de contactes.
Com funciona la seqüenciació genòmica?
La seqüenciació del genoma complet permet analitzar les variants genètiques del bacteri de la TB en diferents pacients. Si dues persones comparteixen una variant genètica idèntica, això pot indicar que han estat exposades a una mateixa cadena de transmissió, encara que no en siguin conscients. Això ajuda a:
- Identificar brots i la seva extensió real
- Confirmar o descartar vincles entre casos sospitosos
- Millorar les estratègies de control i prevenció
Resultats del programa pilot: es detecten brots ocults
Des del seu inici, el programa ha analitzat més de 2.200 mostres, identificant 148 agrupacions de casos de TB. D’aquestes, 27 van incloure més de 5 casos relacionats i 20 es van considerar de transmissió recent.
Un dels brots més significatius va incloure 25 casos entre 2022 i 2024, amb una concentració notable a la Regió Sanitària del Barcelonès Sud. Gràcies a l’anàlisi genòmic i epidemiològic, es va confirmar la relació entre 10 dels casos, incloent-hi un cas no resident a la zona però vinculat a un centre sanitari. Tots els afectats han rebut el tractament adequat, evitant així una major propagació de la malaltia. L’estudi continua en curs i podria permetre identificar més casos vinculats a aquesta cadena de transmissió.
Impacte i futur del projecte
Aquest programa pilot mostra com la integració de la seqüenciació genòmica amb les tècniques tradicionals de vigilància epidemiològica representa un avenç significatiu en el control de la TB. Aquesta metodologia pot millorar la detecció de brots de TB que passarien desapercebuts amb mètodes convencionals. A més, ofereix una eina potent per a la resposta ràpida en salut pública, permetent una gestió més efectiva dels recursos i una millor prevenció de la transmissió.
L'experiència del programa pilot suggereix que l’ús sistemàtic de la seqüenciació del genoma pot ser una eina fonamental per a la salut pública, ajudant a contenir la propagació de la tuberculosi i altres malalties infeccioses a Catalunya.
Nota tècnica: El projecte de reforma de la Xarxa de Control de la Tuberculosi permet ampliar l’estudi de la transmissió d’aquesta malaltia