Nota informativa
Justificació i desenvolupament del projecte
Abans de la pandèmia, la tuberculosi (TB) ja afectava una quarta part de la població mundial i es preveia que en el període 2020-2021, s'infectarien 10 milions de persones més. Tal com ja va passar amb emergències similars en el passat, com en el cas de l'Ebola, l'impacte de la COVID-19 a la incidència del TB va de ser motiu de preocupació. La sobrecàrrega dels sistemes de salut dels països amb menys recursos a causa de l'elevat nombre dels casos de COVID-19 podria reduir enormement l'accessibilitat als serveis de salut i la detecció i el tractament dels contagiats. A curt i mitjà termini es va considerar probable que els moviments migratoris disseminessin encara més la malaltia i pugui arribar a produir-se una nova competició pels recursos necessaris per al diagnòstic i tractament.
Per això, a l'any 2022 es va implementar per part de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i en línia amb les recomanacions de l'ECDC (European Center for Disease Prévention and Control), el programa de seqüenciació del genoma complet de la TB. Per a la seva implementació es va proposar establir una xarxa de laboratoris de suport per abordar la seqüenciació del genoma complet d'aquest grup de ceps amb finalitats de vigilància epidemiològica.
Aquest programa podria estudiar les cadenes de transmissió amb una resolució que complementés l’aconseguida mitjançant els mètodes tradicionals d’estudi de contactes i arribar a fer una detecció primerenca de brots i entendre les rutes de transmissió per a la preparació de la resposta en salut pública oportuna i adequada.
La seqüenciació podria permetre ampliar l’estudi de contactes tradicional al genotípic, detectant relacions no declarades o conegudes per les persones infectades mitjançant identificació de variants idèntiques genotípicament.
Resultats del projecte
Dins del programa pilot promogut des de la Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències i el Programa de Tuberculosi de Catalunya es van processar des del seu inici més de 2.200 mostres per part dels 17 laboratoris que envien cultius de manera centralitzada al Servei de Microbiologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol, realitzant la seqüenciació i posterior anàlisi de clústers de transmissió mitjançant anàlisi filogenètica i de distàncies en nombre de polimorfismes de nucleòtid únic entre parells de seqüències.
Aquestes anàlisis moleculars van permetre la detecció des de l’any 2022 fins a finals del 2024, 148 agrupacions de casos, dels quals més 27 van tenir més de 5 casos amb possible relació i 20 van ser considerats de transmissió recent. Una d’aquestes agrupacions de transmissió recent en estudi i en el qual el primer cas va iniciar símptomes l’any 2021, incloïa 25 casos en diferents moments d’entre els anys 2022 i 2024, dels quals 15 pertanyien a la Regió Sanitària del Servei de Vigilància del Barcelonès Sud. Es va iniciar un estudi més detallat d’aquesta agrupació, que actualment ha confirmat la relació epidemiològica entre 10 dels casos per vincles de proximitat geogràfica i un cas no resident a la mateixa zona, que treballava en un centre sanitari. Tots els casos detectats ja van rebre al llarg d’aquest període el tractament adequat per evitar la disseminació de la malaltia. L’estudi continua en curs i és possible que es puguin associar més casos relacionats amb aquesta exposició tant de manera retrospectiva com en el futur.
La implementació d’aquest programa pilot multidisciplinar que integra la seqüenciació genòmica, l'anàlisi geogràfica i les relacions epidemiològiques pot servir en el futur per detectar a Catalunya agrupacions i brots no detectats per l'estudi de contactes convencional.