El Servei de Vigilància, Control Alimentari i Gestió d’Alertes de la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l’ASPCAT ha dut a terme la sessió tècnica “Identificació i tipificació de microorganismes” que es va celebrar a la sala d’actes de la Secretaria de Salut Pública, el passat 29 d’octubre.
Aquesta formació s’ha realitzat en el marc del pla de formació específica pròpia del Departament de Salut, amb l’objectiu d’aprofundir en l’ús de la seqüenciació del genoma complet (WGS). Aquesta tècnica permet identificar i tipificar microorganismes amb alta precisió, així com mostrar el seu potencial per a la vigilància epidemiològica, el control oficial en establiments alimentaris i la gestió de brots i alertes relacionats amb la seguretat alimentària.
Durant la jornada s’ha presentat l’informe de resultats del 2024 de la seqüenciació de microorganismes patògens procedents dels programes de vigilància i control dels aliments, activitat desenvolupada per l’IRTA en el marc de l’acord d’adhesió iniciat el 2022.
La formació, d’una durada total de 2,5 hores lectives, ha combinat la contextualització teòrica, la presentació de metodologies i anàlisis de dades, la revisió de l’informe tècnic i l’exposició de casos pràctics, seguit d’un torn de preguntes i debat.
La sessió ha comptat amb la participació com a ponents de personal investigador de l’IRTA i de tècniques de l’ASPCAT i hi han assistit professionals, dels diferents nivells de l’organització com responsables i tècnics de l’ASPCAT, dels serveis territorials de protecció de la salut i de la Xarxa de Laboratoris de Salut Pública.
La valoració general ha estat molt positiva, destacant-se la rellevància de la WGS en l’àmbit de la seguretat alimentària i el valor pràctic de la presentació de resultats i casos reals d’aplicació. La sessió ha contribuït a reforçar l’ús d’eines avançades de seqüenciació per millorar la presa de decisions i la protecció de la salut pública a Catalunya.