
Imatge de Cryptosporidium spp. a través d’un microscopi.
L’increment de casos de criptosporidiosi relacionats amb el lleure aquàtic, a Catalunya i a Europa, i les estratègies de control del paràsit que el provoca, el Cryptosporidium, ha centrat el Dijous de Salut Pública del mes de maig, celebrat el passat dia 16. Els objectius van ser, per una banda, conèixer la història natural de la malaltia i descriure la situació epidemiològica del Cryptosporidium i per l’altra descriure les actuacions de prevenció i control davant d’un brot aquàtic d’aquesta infecció, així com presentar les mesures de prevenció ambientals i pels usuaris de l’entorn aquàtic.
La presentació i moderació va anar a càrrec d'Imma Cervós Costansa (Subdirectora Regional a la Catalunya Central). Els ponents van ser Pilar Ciruela Navas (Cap de Servei de Prevenció i Control de Malalties Emergents), Mònica Carol Torrades (Cap de Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a la Catalunya Central) Joan Cots Gonfaus (Cap de Servei de Protecció de la Salut a la Catalunya Central) i Pilar Serrano (Cap de la Unitat de Sanitat Ambiental, Servei de Salut Pública, Diputació de Barcelona). Va comptar amb una participació de més de 50 persones de manera presencial i gairebé 300 persones més, inscrites via zoom.
El Cryptosporidium és un protozou paràsit intracel·lular que infecta, sobretot als infants, i produeix gastroenteritis aguda que en persones sanes és autolimitada, però que pot ser greu en persones immunocompromeses. Més del 90% de les infeccions són causades pels gèneres C. hominis i C parvum. El reservori és humà (C. hominis) i animal, principalment boví (C. parvum).
Es transmet per via fecal-oral. La seva baixa dosi infectiva, la supervivència prolongada en ambients humits, la transmissibilitat prolongada i la tolerància extrema al clor fa que el Cryptosporidium sigui ideal per a la transmissió a través d’aigua recreativa.
A Europa s’ha reportat un augment de casos de criptosporidiosi a l’estiu del 2023. Entre les causes d’aquest augment, destaquen els factors relacionats amb viatges, les condicions climàtiques extremes i el bany a piscines i aigües recreatives. Tant a Catalunya com a la resta de CCAA també s’ha observat aquest augment. El 93% dels brots de Catalunya s’han produït en aigües recreatives.
Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es treballa la prevenció i control del Cryptosporidium a les piscines, recomanacions per als banyistes, criteris pels titulars de les piscines i el protocol d’actuacions en cas de presència de Cryptosporidium.
La prevenció requereix d’un treball en xarxa i és una responsabilitat compartida entre usuaris, gestors, ajuntaments, Diputacions i Departament de Salut.
Gaudiu d'un bany saludable i recordeu que a l'aigua ho compartim tot!
- Compartiu l’aigua, no els gèrmens!
- Dutxeu-vos sempre abans de ficar-vos a l’aigua
- No feu pipi ni caca a dins de l’aigua
- Eviteu que l’aigual entri a la boca. No us n’empasseu!
- Quedeu-vos fora de l’aigua si teniu diarrea (Els banyadors no eviten que els gèrmens arribin a l'aigua)
Protegiu els Infants!
- Assegureu-vos que estiguin nets abans de ficar-los dins de l’aigua!
- Traieu ets infants de l'aigua, freqüentment. Per portar-los al lavabo!
- Si cal, utilitzeu bolquers (d'aigua) per anar a la piscina!
- Reviseu i canvieu els bolquers a les zones indicades o al lavabo: mai al costat de la piscina: Tot seguit, renteu-vos les mans.
- No els porteu a la piscina, si tenen diarrea!