Dia Mundial de la Veterinària

El 29 d’abril de 2023 se celebrarà el Dia Mundial de la Veterinària, amb l’objectiu de promoure i visibilitzar la feina dels veterinaris com a professionals relacionats amb molts àmbits de treball, inclosa la salut pública.
La veterinària és una ciència de la salut que té un espectre ampli i transversal. Més enllà de tenir cura dels animals, tractar-los i protegir-los, els veterinaris estan implicats en el benestar animal, la seguretat alimentària i la protecció i promoció de la salut de les persones. Són moltes les malalties que poden patir les persones per contacte directe o indirecte amb animals o els seus productes, i cal protegir la població contra aquests riscos; i també són molts els beneficis per a la salut de les persones derivats dels productes d’origen animal i de la convivència amb mascotes, animals de lleure o d’esport
Actualment, el canvi climàtic i les seves conseqüències mediambientals obliguen a desenvolupar i implementar sistemes eficaços de protecció i profilaxi davant les noves malalties que tenen origen en els animals. És, per tant, imprescindible que es faci un abordatge coordinat i transversal de la planificació de les accions, amb la integració de la salut animal, la salut de les persones i la gestió sostenible del medi natural, en què la veterinària hi tingui un paper clau.
Algunes crisis globals de salut pública han posat sobre la taula la confluència d’interessos entre la protecció de la salut de les persones i la prevenció de malalties animals potencialment transmissibles als éssers humans, així com el paper de la fauna com a reservori de potencials conjuntures de salut humana.
També cal recordar el paper destacat de la veterinària de salut pública en l’àmbit de la seguretat alimentària. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) vetlla per la salut de les persones gràcies als professionals de la veterinària, mitjançant l’avaluació, la gestió i la comunicació del risc en l’àmbit de la seguretat alimentària. En aquest sentit, els programes de control oficial alimentari i ambiental s’executen per oferir les garanties de protecció necessàries, on els veterinaris treballen coordinats amb la resta de professionals de la salut. Els veterinaris són experts en salut animal i el seu criteri dona els elements imprescindibles per a la planificació i el disseny de polítiques i programes sanitaris, tant actuals com futurs, per abordar l’entrada de noves malalties i també per evitar futures pandèmies.
La veterinària de salut pública concentra els esforços per lluitar contra les amenaces que suposen els perills biològics, químics, físics i nutricionals, en tots els entorns de l’activitat humana. Les actuacions s’engloben en àmbits tan diferents i, alhora, interconnectats, com la inspecció sanitària, la salut alimentària i ambiental, les zoonosis, la salut animal i el benestar animal.
Els elements de control i vigilància dels veterinaris són la producció, la distribució i la comercialització dels aliments, la vigilància sanitària de l’aire i l’aigua, el control d’insectes vectors de malalties, el tractament dels subproductes animals, els contaminants i els residus, etc.
Per dur a terme aquestes actuacions són imprescindibles els coneixements científics d’epidemiologia, microbiologia, nutrició, farmacologia, toxicologia, patologia i zootècnia, prevenció de malalties, al·lèrgies i intoleràncies, i d’altres.
Referències