
L’abordatge i la prevenció de l’obesitat suposen un gran repte de salut pública. Aquesta malaltia crònica complexa respon a múltiples causes, com la genètica o l’entorn en el qual viuen les persones. Malgrat que la creença encara està molt present, l’obesitat no és responsabilitat de les persones que la pateixen i, encara menys, una elecció.
El sobrepès i l’obesitat afecten una gran part de la població i poden augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars, metabòliques, determinats tipus de càncer o agreujar-ne d’altres existents.
Tant en persones adultes com en infants i joves, l’excés de pes pot comportar grans seqüeles psicosocials, com el rebuig social, la manca d’oportunitats o l’augment del risc de patir trastorns de salut mental, com els trastorns de la conducta alimentària, l’ansietat o la depressió.
Jornades com la que es duen a terme a l’Hospital Clínic coincidint amb el Dia Mundial de l’Obesitat o la del proper dia 11 de març sobre Obesitat i estigma, organitzada des del Programa de Prevenció i Abordatge de l’Obesitat Infantil a Catalunya (el POICAT) a l’Auditori de la Sala Cotxeres de Sants, serveixen per visibilitzar qüestions de tanta transcendència per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat com l’estigma del pes.
En aquest sentit, cal evitar missatges de prevenció excessivament simplistes, focalitzats únicament en l’alimentació i l’activitat física de la persona i que no tinguin en compte els determinants socials d’aquesta malaltia.
A més, cal entendre que la mida del cos i l’obesitat són dues coses diferents i que no es poden assimilar sistemàticament determinades corporalitats a la malaltia.