• L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) se suma a la crida del dia mundial • Junts i juntes podem fer un consum responsable d’aigua i d’aliments i ser el canvi que necessita el planeta

El 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, promogut per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que enguany es dedica a l’aigua, sota el lema “L’aigua és vida. L’aigua nodreix. No deixar a ningú enrere”. Aquest dia reivindica el paper de l’aigua a la Terra i el seu paper fonamental per a la vida, ja que és un recurs bàsic, tant per a la nutrició humana com en la producció dels aliments.
Tal i com suggereix la Guia Petits Canvis per Menjar Millor, publicada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l’aigua és una beguda i també està present en molts aliments (fruites, hortalisses, llet...) i altres begudes. L’aigua és sempre la millor beguda, ja que no conté sucres ni edulcorants ni alcohol. Altres begudes que contenen aquests components no són beneficioses per a la salut. En persones adultes sanes, es recomana beure aigua en funció de la sensació de set al llarg del dia, tant durant com entre àpats. Factors com l’edat, el nivell d’activitat física o esportiva i també el clima, modifiquen les necessitats d’aigua.
Molts estudis mostren que en els darrers anys hi ha hagut un increment molt notable del consum d’aigua embotellada, arreu del món, i també al nostre entorn. Malgrat que moltes vegades s’anuncien com a aigües més pures, lleugeres etc., aquestes propietats no les fan més saludables. A més, l’aigua embotellada implica una despesa ambiental molt més elevada que l’aigua de l’aixeta. Per començar, es fan servir envasos que alhora necessiten molts recursos i aigua per a la seva producció, i que deixen un impacte ambiental molt gran. Per tant, l’aigua embotellada és més cara, no és més segura ni saludable i contamina molt més que l’aigua de l’aixeta. L’aigua de l’aixeta passa pels controls de qualitat i seguretat corresponents, tant a les plantes de tractament com als dipòsits, a les xarxes de distribució i a les aixetes dels usuaris, i se n’analitzen desenes de compostos i microorganismes per tal de garantir que sigui apta i saludable per al consum.
Si detecteu que l’aigua de l’aixeta té regust, es poden utilitzar aparells per al seu tractament o trucs per minimitzar-ne el sabor, com són posar-la a la nevera, afegir unes rodanxes de llimona, de cogombre o bé menta.
Des de la perspectiva de l’ús global d’aigua, cal ser conscient que, a nivell general, la quantitat d’aigua que es gasta a diari és molt elevada i, com a recurs limitat de gran valor, cal ser conscients del seu malbaratament i fer-ne un ús responsable. A més, hem de saber que l’obtenció d’aliments també requereix molta aigua en la seva producció, manipulació i transport, sobretot quan es tracta d’aliments d’origen animal. Per això, els organismes i entitats que treballen en la promoció de la salut recomanem basar l’alimentació en aliments d’origen vegetal, frescos o mínimament processats, de proximitat i de temporada, i amb el menor ús d’envasos possible, ja que així l’alimentació és més saludable, i alhora sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
Des de l’ASPCAT, a través de guies, programes i polítiques públiques, es promou l’accés a l’aigua potable no envasada de forma sistemàtica i gratuïta en entorns educatius, laborals i centres sanitaris. En són exemples el Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME), que promou l’aigua accessible de l’aixeta per als infants, i el Programa Amed, que acredita serveis de restauració que compleixen amb criteris d’alimentació mediterrània i que, entre altres requisits, ofereixen aigua no envasada i gratuïta als seus comensals. També cal destacar l’impost a les begudes ensucrades envasades que hi ha a Catalunya, que va entrar en vigor l’any 2017, així com la instrucció sobre els criteris sobre disponibilitat d’aliments i begudes envasats en les màquines expenedores, en les cafeteries i els menjadors i sobre l’accés a l’aigua potable, en els centres i serveis sanitaris del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), que va entrar en vigor el 2023.
Un any més, l’ASPCAT se suma al Dia Mundial de l’Alimentació i fa una crida al consum i ús responsables d’aigua, promovent l’aigua de l’aixeta en front a altres begudes.
Més informació:
- Dia Mundial de l’alimentació 2023, Organització de les Nacions Unides per a la l’Alimentació i Agricultura.
- Àudio de l’anunci
- Vídeo del Dia Mundial de l’Alimentació 2023 (versió llarga)
Informació relacionada
- Petits canvis per menjar millor (canvieu a aigua) (Obre en una nova finestra)
- Programa de Revisió de Menús Escolars (PReME) (Obre en una nova finestra)
- Programa Amed (Obre en una nova finestra)
- Impost a les begudes ensucrades envasades (Obre en una nova finestra)
- Instrucció 02/2023 (Obre en una nova finestra)
- Aigües de consum humà (Obre en una nova finestra)