
El 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació (DMA), promogut per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que enguany porta per lema “Dret a l’alimentació per a una vida i un futur millors”. Amb aquest eslògan global, la FAO vol destacar la importància de la diversitat, la nutrició, l’assequibilitat, l’accessibilitat, així com la seguretat i la sostenibilitat dels aliments. En un moment delicat a escala mundial, el DMA vol conscienciar sobre com el canvi climàtic, les recessions econòmiques i els conflictes armats poden agreujar la fam i la supervivència de moltes persones. Per això, es busquen solucions que garanteixin que totes les persones tinguin un accés suficient, adequat i regular a aliments diversos, segurs i nutritius.
S’han creat múltiples materials per promocionar el DMA i les solucions que es proposen, alguns més tradicionals, com cartells, fullets, anuncis per a ràdios, vídeos per a població general, per a infants i per a joves, i altres més pensats per al món virtual, com filtres digitals per xarxes socials, fons i bàners per a pàgines web, etc.
Com sempre, el Dia Mundial de l’Alimentació se celebra en dates pròximes al Dia Mundial de les Fruites i Verdures (DMFV), i enguany serà el divendres dia 18 d’octubre. El tema que tracta està molt relacionat amb el del DMA: “Amb fruites i verdures, cultivem un futur sostenible i saludable” i vol conscienciar sobre la importància que té l’elecció dels aliments que consumim diàriament en la salut i en l’impacte mediambiental. Els aliments nutritius, frescos i poc processats, com les fruites i verdures causen un impacte ambiental més baix que, per exemple, els productes ultraprocessats* que, encara que són molt accessibles i assequibles, tenen pitjors conseqüències en la salut de les persones i en la sostenibilitat dels sistemes alimentaris.
En línia amb el lema del Dia Mundial de l’Alimentació, el Dia Mundial de les Fruites i Verdures i amb l’Any Internacional de les Fruites i Verdures, des de l’ASPCAT volem destacar els recursos dels quals es disposa per promoure tant l’alimentació saludable i sostenible, com el consum de fruites i verdures fresques, de temporada, de proximitat i segures:

Per a més informació sobre el DMA i DMFV, podeu consultar:
- Dia Mundial de l’Alimentació, 2024 a Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura
- Vídeo del Dia Mundial de l'Alimentació 2024
- Vídeo per a infants del Dia Mundial de l’Alimentació 2024
- Fullet del Dia Mundial de l’Alimentació 2024
- Dia Mundial de les Fruites i Verdures, 2024 a Aliança Global per a la promoció del consum de fruites i hortalisses “5 al dia” (AIAM5)
* Els aliments ultraprocessats són formulacions de diversos ingredients, elaborats gairebé sempre amb tècniques industrials. A més de sal, sucre, olis i greixos, contenen substàncies i additius que, encara que són segurs, serveixen únicament per potenciar o modificar els gustos. S’acompanyen d’embalatges atractius i sofisticats. En aquesta categoria s’inclouen begudes carbonatades, ensucrades i energètiques, aperitius salats i ensucrats, brioixeria, pastisseria, galetes, cereals d’esmorzar, greixos d’untar (margarines), iogurts de fruites i postres làctiques, plats precuinats, preparats alimentaris a base de formatges, carnis processats com salsitxes, embotits, etc.