
Polio virus. Credit: NIAID i CDC
El Dia Mundial contra la Pòlio, una oportunitat per renovar el compromís global per erradicar aquesta malaltia
Per evitar la reintroducció del poliovirus i mantenir un territori lliure de poliomielitis es requereixen elevades cobertures de vacunació i un sistema de vigilància actiu, que a Catalunya es basa en la vigilància clínica de casos de paràlisi flàccida aguda (PFA) en infants i en la vigilància d’enterovirus en aigües residuals.
D’acord amb les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a Catalunya, de forma integrada en el Pla global de l’Estat espanyol, la situació lliure de pòlio es monitora amb el Protocol per a la vigilància de les paràlisis flàccides (PFA) agudes en menors de 15 anys, que coordina la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) i en el qual participa activament el laboratori de referència de l’OMS per a la vigilància de les PFA i de suport a la vigilància dels enterovirus a Catalunya (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau). L’objectiu d’aquesta vigilància és identificar les síndromes similars a la pòlio en infants menors de 15 anys.
En el marc de l’aplicació de l’esmentat Protocol, l’any 2023 es van notificar dotze casos de PFA, el que representa una taxa de notificació d’1,07 per 100.000 habitants, i assoleix, per tant, l’objectiu esperat de l’OMS sobre notificació de casos de PFA (taxa de notificació > 1/100.000). Les anàlisis de les mostres realitzades al laboratori van descartar poliomielitis.
L’esmentat laboratori també duu a terme una vigilància complementària dels enterovirus detectats en altres patologies compatibles amb infecció per poliovirus (fonamentalment, meningitis asèptiques i altres quadres neurològics i quadres respiratoris) per descartar la malaltia. A Catalunya, en el marc d’aquesta vigilància complementària, l’any 2023 es van estudiar 56 casos produïts per enterovirus (29 amb quadres neurològics, 7 amb infecció respiratòria, i 20 amb una altra simptomatologia), i se’n van descartar poliovirus en tots. Es van caracteritzar 44 d’aquests virus, amb el resultat de 12 genotips diferents.
Dins les actuacions del Pla de vigilància de la poliomielitis, juntament amb la vigilància de PFA en infants menors de 15 anys i la vigilància complementària d’enterovirus, a Catalunya es fa una vigilància ambiental de presència de poliovirus en aigües residuals, amb recollida de mostres cada dues setmanes. Les anàlisis practicades fins ara en el context d’aquesta vigilància han resultat negatives, però recentment, a mitjan setembre de 2024, es va detectar poliovirus tipus 2 derivat de la vacuna (VDPV2) en una estació depuradora de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Arran d’aquesta detecció s’ha fet una vigilància reforçada i una cerca exhaustiva de possibles infeccions associades i no s’han detectat casos clínics de poliomielitis a Catalunya. Totes les mostres d’aigües residuals recollides posteriorment han estat negatives per al VDPV2.
La vacunació contra la poliomielitis està inclosa en el calendari de vacunacions sistemàtiques des del 1980, primer calendari disponible a Catalunya. Actualment, es recomana l’administració de quatre dosis: dues dosis com a primovacunació als 2 i 4 mesos d’edat, una primera dosi de record als 11 mesos d’edat i una segona dosi de record als 6 anys. En les dosis durant el primer any de vida s’utilitza la vacuna hexavalent (inclou els antígens contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina, l’hepatitis B, l’Haemophilus influenzae b i la poliomielitis), i als 6 anys s’utilitza la vacuna tetravalent DTPaPI, que inclou els antígens contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina i la poliomielitis. Totes les vacunes utilitzades són inactivades i presenten una elevada efectivitat, al voltant del 99% d’immunitat amb tres dosis, i amb protecció de llarga durada.
Les cobertures vacunals a Catalunya són elevades i se situen al 96,4% per a la primovacunació en els infants (sivamin-cobertura de vacunació). Tot i això, és essencial seguir mantenint cobertures elevades per garantir la màxima protecció possible de la ciutadania. Així mateix, cal recordar la importància que les vacunes s’han d’administrar segons les indicacions i a l'edat recomanada.
Així doncs, a Catalunya, les elevades cobertures de vacunació contra la poliomielitis, la immunitat de la població i les bones condicions higièniques i sanitàries es tradueixen en un risc molt baix de transmissió d’aquesta malaltia. Malgrat això, tenint en compte la persistència del poliovirus salvatge (PVS1) a dues zones endèmiques del món, l’Afganistan i el Pakistan, no es pot descartar a escala global que puguin aparèixer casos importats.
L’Estratègia d’erradicació de la poliomielitis 2022-2026 marca el full de ruta per erradicar de forma sostenible tots els poliovirus i protegir els avenços històrics aconseguits globalment. Des que l’any 1988 es va impulsar la iniciativa per a l’erradicació mundial de la poliomielitis (GPEI, per les inicials en anglès), els casos d’aquesta malaltia s’han reduït en més d’un 99%. Dos dels tres PV salvatges (PVS2 i PVS3) estan ja erradicats, però el PVS1 continua sent endèmic a l’Afganistan i el Pakistan. Durant el 2023, es va informar de 12 casos de paràlisi flàccida aguda (PFA) causades pel PSV1 (6 al Pakistan i 6 a l’Afganistan), i el 2024 se n’han notificat 40 (19 a l’Afganistan i 21 al Pakistan).
A més dels poliovirus salvatges, l'any 2023 es van registrar 124 casos de poliovirus derivats de la vacuna cVDPV1 en 3 països, i 332 casos de cVDPV2 en 21 països, mentre que no se’n va notificar cap de cVDPV3. Fins ara, el 2024 s'ha informat de 6 casos de paràlisi flàccida aguda (PFA) causats per cVDPV1 en 2 països i de 165 casos de cVDPV2 en 16 països, sense cap cas de cVDPV3 notificat.
El Departament de Salut manté l’estratègia de reforçar les cobertures de vacunació, especialment entre els infants, les persones que tenen més dificultats per accedir al sistema sanitari i els viatgers a països on la malaltia és endèmica, i continua amb la vigilància de les PFA, la vigilància d’enterovirus complementària i la vigilància mediambiental a fi de detectar de forma precoç la circulació de PV, si arribés a produir-se.
Fonts de la informació d’àmbit mundial
Communicable disease threats report, 7-13 January 2024, week 2. ECDC
Communicable disease threats report, 21-27 September 2024, week 39. ECDC
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/communicable-disease-threats-report-21-27-september-2024-week-39.