El 17 d’octubre de 2025 s’ha realitzat, a la sala d’actes del Pavelló Ave Maria del Departament de Salut, a Barcelona, el curs de formació sobre la flexibilitat en l’aplicació de la normativa d’higiene aplicada als aliments amb característiques tradicionals.
Aquesta activitat s’ha dut a terme en el marc del pla de formació específica pròpia del departament i ha estat organitzada per la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), amb la col·laboració del Servei de Vigilància, Control Alimentari i Gestió d’Alertes.
El curs tenia com a objectiu principal proporcionar una formació harmonitzada i actualitzada al personal encarregat del control oficial dels aliments amb característiques tradicionals arreu de Catalunya, així com afavorir la reflexió conjunta entre el sector i les autoritats competents sobre les diferents vies d’aplicació de la flexibilitat que recullen les normes d’higiene.
La sessió ha comptat amb la participació de tècnics de l’ASPCAT i de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA), que han abordat qüestions com el marc legal i la documentació d’orientació dels aliments tradicionals, el control oficial en establiments productors i exemples pràctics d’aplicació de la flexibilitat als sectors vinícola i lacti.
La jornada, amb una durada total de cinc hores lectives, ha combinat exposicions teòriques amb espais de debat i intercanvi d’experiències entre els 60 participants, principalment personal inspector i tècnic de l’ASPCAT.
La valoració del curs ha estat molt positiva, tant pel contingut tècnic com per la claredat de les ponències i la utilitat pràctica dels exemples exposats. L’activitat ha contribuït de manera significativa a millorar el coneixement i l’aplicació harmonitzada de la flexibilitat en els aliments amb característiques tradicionals dins del marc de la seguretat alimentària a Catalunya.