L’avaluació de 478 programacions de menús revela iniciatives innovadores per millorar la nutrició i la sostenibilitat, beneficiant prop de 66.000 alumnes en els centres de primària, secundària i educació especial.

El Programa de revisió de menús escolars de Catalunya (PReME) liderat des del 2006 per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en coordinació amb el Departament d’Educació, assessora les programacions de menús dels centres educatius per promoure propostes que combinin la gastronomia amb la salut i la sostenibilitat i té com a objectiu, millorar la qualitat d’oferta dels menjadors escolars.
Durant el 2022 va ser molt elevat el percentatge d'escoles que van complir les recomanacions dietètiques en relació amb els cinc indicadors principals del PReME: fruita fresca, 97,9%; llegums al primer plat, 98,1%; hortalisses diàries, 100%; aliments frescos, 99,5%; i oli d'oliva verge per amanir, 45,3%. Aquest fet garanteix millores no solament en la qualitat nutricional dels menús, sinó també en el seu impacte mediambiental.
Va destacar també l’elevat percentatge de menjadors escolars que donen cobertura a diverses modificacions del menú basal, essent la més freqüent la programació de menús per a malaltia celíaca i la menys, la proposta d’alimentació vegetariana.
També es va evidenciar una presència quasi inexistent de màquines expenedores d’aliments i begudes (MEAB).
Els aspectes principals que s’avaluen en les programacions dels menús es basen en els criteris proposats en la guia L’alimentació saludable en l’etapa escolar, 2020, consensuada per més de 50 professionals i entitats i que ha esdevingut el document de referència per assolir objectius de salut i sostenibilitat en el menjador escolar .
El PReME s’ubica en el marc de les actuacions del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). La transversalitat del PReME, amb la implicació de diferents professionals: equips de salut pública, AFA, equips de cuina i menjador, empreses de restauració social, etc., permet garantir una àmplia cobertura, una actualització constant i el bon desenvolupament del programa.
Podeu consultar la memòria del PReME de l’any 2022, així com una infografia resum amb les dades més rellevants.
En aquest enllaç podeu accedir a tota la informació del programa PReME.