Adaptar-se per avançar
3 seminaris web celebrats entre el 18 de novembre i el 2 de desembre completen la Jornada PAAS 2020
La XIII Jornada PAAS s’ha celebrat en tres seminaris web, adaptats a les circumstàncies de la pandèmia. Com cada any, la convocatòria 2020 s’ha dedicat al record del Dr. Carles Vallbona. El primer seminari web, el passat 18 de novembre, va comptar amb la participació del professor Federico Mayor Zaragoza, qui va impartir la conferència inaugural La crisis que vivimos.
En aquesta conferència, el president de la Fundació Cultura de Paz fa una crida per a una governança mundial multilateral i amb criteris democràtics. La crisi actual ha de servir per “repensar moltes coses, sobretot el comportament ciutadà”.” Cal reivindicar l’activisme i la implicació de la ciutadania. El món el transformarem, transformant la nostra conducta diària.”
Al voltant de 180 persones es van mantenir atentes a la lliçó inaugural del professor Mayor Zaragoza, que va repassar el paper del multilateralisme en la història, i ha advocat per un món que «no accepti la governança d’un grup petit de països, sinó la de tots els pobles i persones que hi vivim» i en què les dones i les persones joves tinguin un paper destacat i prenguin decisions agosarades per «repensar moltes coses». Mayor Zaragoza ha assenyalat el repte del canvi climàtic com un dels grans problemes a resoldre; fer un «canvi en l’estil de vida, és el que ens donarà esperança». Potenciar la cultura de pau i no de confrontació. Cal substituir la força per la paraula; canviar la raó per la força de la raó”.
El director general de la Unesco entre 1987 i 1999 ha apuntat que «després de la COVID-19 hem de dir que no volem que sigui igual que abans», en referència a la inacció dels governs davant de les alertes climàtiques. S’ha referit a la crida que els anys 50 va fer la Unesco per protegir la biosfera i el 1972 per posar límits al creixement.
El segon seminari, el 26 de novembre, va comptar amb la participació de l’equip PAAS i de professionals dels Serveis Territorial de Promoció de la Salut. En format de taula rodona, s’hi van presentar les darreres novetats del PAAS, com són el PAAS i la sostenibilitat, en referència al treball realitzat durant la Jornada PAAS 2019, els nous materials del PAAS (2018-2020), el programa “Tracta’m bé” d’envelliment saludable, l’evolució dels projectes del mapa d’actius en salut i l’empresa promotora de salut. Aquest acte va comptar amb la participació de 155 assistents.
Al tercer i darrer seminari, el 2 de desembre, moderat pel Dr. Lluís Serra, catedràtic de Salut Pública de la Universitat de Las Palmas i assessor del PAAS, amb 122 assistents, es van presentar els 5 projectes guanyadors dels premis PAAS 2018, i que aplegaven projectes de l’àmbit sanitari (Hospital Sant Joan de Déu), educatiu (Universitat de Girona), social (Fundació Gasol), laboral (Henkel Ibérica) i de recerca (Universitat Rovira i Virgili).
A la cloenda, a càrrec de la Dra. Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, va destacar que la sostenibilitat i l’equitat són claus en la promoció de la salut.
La Dra. Cabezas va avançar que aquest moment de crisi econòmica, social i sanitària que estem vivint, marcarà algunes de les futures accions del PAAS, que es concreten en actuacions i recomanacions adreçades a les poblacions en situació de vulnerabilitat.
Per aconseguir-ho, s'ha de treballar conjuntament amb el tercer sector. Cal fer propostes ajustades a pressupostos reduïts, com fomentar el consum de llegums, verdures i hortalisses de temporada i de proximitat.
A l’entorn educatiu es preveuen actuacions al voltant dels menjadors escolars, com són la formació i la realització de receptes en format de vídeo per a restauradors de l’àmbit escolar, en col·laboració amb Fundació Alícia.
Pel que fa al programa de prevenció d’obesitat infantil, s’ha d'intentar replantejar amb visites telemàtiques i incorporant la figura de dietista-nutricionista per donar suport als equips de primària.
En relació amb l’activitat física, s’està actualitzant la Guia PEFS en un format molt pràctic que hi inclou vídeos demostratius. També a les escoles s’impulsaran algunes accions, com pot ser la incorporació de pauses actives.
A l’entorn de la gent gran, en el marc del PINSAP i del treball de les comissions tècniques a escala territorial, es continuarà treballant per potenciar un envelliment actiu i saludable.
Per acabar, la Dra. Cabezas va convidar a tots els professionals que fan promoció de la salut a qualsevol indret de Catalunya, a sentir-se part de l’equip del PAAS.
Programa i presentacions de la jornada
Dimecres 18 de novembre de 13:30 a 15:00 h.
Benvinguda i presentació
Carmen Cabezas. Subdirectora de Promoció de la Salut. Agència de Salut Pública de Catalunya. ASPCAT
Conferència inaugural: La crisis que vivimos
Prof. Federico Mayor Zaragoza. President de la Fundación Cultura de Paz
Dimecres 26 de novembre de 13:30 a 15:00 h.
Novetats PAAS. Moderació: Conxa Castell i Eulàlia Roure. ASPCAT
PAAS i sostenibilitat. Angelina González i Carles Mundet. ASPCAT
Nous materials PAAS 2018-2020. Gemma Salvador. ASPCAT
Programa “Tracta’m bé” d’envelliment saludable. Dolors Coll. ASPCAT
Els actius en salut, com estan evolucionant? Montse Grifoll. ASPCAT
Empresa promotora de salut. Rafael Panadès i Núria de Lara. ASPCAT
Dimecres 2 de desembre de 13:30 a 15:00 h.
Presentació dels cinc projectes guanyadors dels premis PAAS 2018
Àmbit sanitari
Àmbit educatiu
Àmbit social
L’ESPORT Suma - Clara Homs. Fundació Gasol
Àmbit laboral
Henkel Ibérica: Modelant una empresa saludable - Miguel Rodríguez. Henkel Ibérica
Àmbit de recerca
Predimed Plus - Jordi Salas-Salvadó. Universitat Rovira i Virgili