El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable, PAAS, va reunir a més de 50 professionals vinculats a l’alimentació, l’activitat física, l’envelliment saludable i la prevenció i l’atenció de l’obesitat infantil, per tal de reflexionar i plantejar propostes de futur per al PAAS.
El PAAS és un Pla integral que es va iniciar el 2006 i que inclou accions en els àmbits comunitari, sanitari, educatiu, laboral, legislatiu i de recerca. S’hi han fet més de 65 actuacions i també s’ha donat suport a múltiples projectes de diferents institucions i entitats. Al llarg d’aquests deu anys s’han celebrat nou jornades de debat entre professionals implicats.
La jornada del passat dia 18, que va comptar amb professionals de diversos sectors, àmbits, territoris i especialitzacions, tenia per objectiu plantejar propostes innovadores, interdisciplinàries i basades en l’evidència, que contribueixin a superar els reptes del PAAS amb la implicació activa dels diferents agents de la societat.
Es va iniciar amb la presentació de la situació epidemiològica actual i els reptes del PAAS per part de la subdirectora general de Promoció de la Salut, Dra. Cabezas. Tot seguit, es va passar a una autoavaluació individual que va comptar amb la facilitació de l’equip de Momentum-Lab segons les preguntes següents: A la vista dels 10 anys del PAAS i per tal d’assolir els reptes actuals i futurs, Què mantenir? Què deixar de fer? I Què crear de nou o dinamitzar?. Es va utilitzar la metodologia “metaplan” i es van recollir les propostes en panells. Després d’un esmorzar saludable i una pausa activa es va realitzar la síntesi de l’autoavaluació i es van treballar en grup les propostes agrupades en 9 temes diferents.
Les aportacions dels diferents grups seran revisades, prioritzades d'acord amb l’evidència, consensuades i incorporades al document de balanç dels primers deu anys del PAAS, que es publicarà pròximament.
La prevenció i el control de l’excés de pes a través de l’activitat física i l’alimentació saludable, i la promoció de l’envelliment saludable (amb abordatges integrals i intersectorials sobre els determinants) que són els objectius del PAAS, són també reptes del Pla interdepartamental de Salut Pública |PINSAP|.