XII Jornada del Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable |PAAS| Carles Vallbona
56 professionals de diferents sectors van proposar accions concretes en el marc del PAAS amb visió de sostenibilitat
La jornada, celebrada el 20 de novembre de 2019 a l’edifici Salvany va ser inaugurada pel Dr. Guix, secretari de Salut Pública del Departament de Salut. A la conferència inaugural, la Dra. M. Carme Llasat, catedràtica de Física de l'Atmosfera a la Universitat de Barcelona, va ressaltar la necessitat de treballar en propostes adreçades a mitigar l’emergència climàtica i protegir la població dels seus efectes.
Posteriorment, es va portar a terme una dinàmica de treball amb la metodologia participativa “Espai Obert", amb la qual es va convidar els assistents a proposar temes de debat per tal de ser treballats per grups. Van sorgir un total de 13 espais de debat amb els temes següents: mobilitat activa i salut urbana; entorn escolar; aprofitament alimentari; obesitat infantil i entorn obesogènic; sostenibilitat i gent gran; sostenibilitat i desigualtats; priorització dels objectius de desenvolupament sostenible en l’Administració, potenciant un canvi de paradigma; com integrar l’emergència climàtica en el currículum; sobirania alimentària i difusió; Prou plàstics! Estratègies per reduir els envasos de plàstic; conciliació d’horaris. Els assistents van exposar les conclusions per a cada espai de debat en una reunió plenària, compartint les respostes a tres preguntes predefinides: què puc fer “jo” com a ciutadà/na a nivell individual? Què puc fer des de l’entitat on treballo? Què podem fer des de la comunitat on vivim? En breu estarà disponible el resum de les propostes.
La jornada va concloure amb una taula debat moderada per la Dra. Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la salut de l’ASPCAT, i en la qual van participar amb l’exposició de conclusions la Sra. Ada Parellada, restauradora i divulgadora, el Prof. Lluís Serra, catedràtic de Salut Pública de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, la Sra. Elena Bagaria de l’Agència de Residus de Catalunya i el Sr. Jeroen de Bont, expert en Salut Urbana de l’ISGlobal.
El Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)
Per fer front al problema de l’excés de pes i millorar la salut de la població, i d’acord amb l'estratègia mundial de l'OMS i de la NAOS (estratègia per a la nutrició, activitat física i prevenció de l’obesitat), del Ministeri de Sanitat, el Departament de Salut va dissenyar el Pla integral per a la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS). El Pla integra accions en l’àmbit educatiu, comunitari, de salut i laboral. Aquest Pla es basa en l’evidència que diu que els abordatges intersectorials, multifactorials i integrals són els més efectius per promoure la salut. El PAAS vol arribar a tota la població d’acord amb les seves necessitats, promoure l’equitat i l’aprofitament dels recursos ja existents i treballa per capacitar els professionals i la població, per generar entorns promotors de salut i per actuar sobre els determinants de la salut.
S’emmarca en el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que inclou la prevenció de l’obesitat com una de les àrees d’actuació prioritària.
Algunes dades
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya 2018 la prevalença de l’excés de pes, el sobrepès i l’obesitat és més elevada en les persones de la classe menys afavorida.
En adults, una cada dues persones d’entre 18 a 74 anys té excés de pes (51,2%). Les xifres mostren una tendència estable en els darrers anys.
En el cas dels infants de 6 a 12 anys, presenten excés de pes el 33,2%, dels quals 20,7% corresponen a sobrepès i 12,5% a obesitat.