
El dimecres passat dia 14 de desembre es va dur a terme el seminari de presentació a professionals, de la nova guia de L’alimentació saludable en la primera infància
La sessió es va realitzar a la sala d’actes de l’edifici Josep Salvany de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ASPCAT.
El seminari va despertar molt d’interès i va rebre 160 inscripcions per assistir-hi presencialment i 392 inscripcions per seguir la sessió en línia.
A l’inici de la sessió, la Secretària de Salut Pública Carmen Cabezas i la Subdirectora General de Promoció de la Salut, Ana Bocio, varen donar la benvinguda a les persones assistents i a les que seguien la sessió en línia. Ambdues van destacar la importància de treballar el consell d’alimentació saludable i sostenible amb les famílies, en especial durant els primers 1000 dies dels infants. Varen destacar també la tasca important dels equips de pediatria (pediatres i infermeria de pediatria) i de les dietistes-nutricionistes dels equips d’atenció primària i comunitària, així com de les professionals de les escoles infantils (docents i equips de cuina), per tal de difondre missatges consensuats i adaptats a les característiques de la ciutadania. Tant la Secretària con la Subdirectora varen voler fer palès l’agraïment als prop de 75 professionals que han participat en la revisió i aportacions d’aquesta nova edició de la guia.
Maria Manera, dietista-nutricionista de l’ASPCAT i coordinadora de la guia, va explicar a les persones assistents tant els passos seguits per a l’actualització, com els grups de discussió i revisió que durant un any han participat en aquest procés: famílies, professionals de la pediatria, de la nutrició, de l’educació infantil, de la comunicació, de l’atenció a població vulnerable, de les universitats, etc. Manera va destacar també els aspectes més innovadors d’aquest document i, finalment, les previsions de difusió i distribució del material (guia i tríptic).
Tot seguit, es va donar pas a una taula de debat que duia per títol “Com fem arribar els missatges de la guia, a professionals i a famílies?”, moderada per Gemma Salvador , dietista-nutricionista de l’ASPCAT i coordinadora de la guia, amb 7 participants: Gisela Mimbrero (Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica) i Pepe Serrano (Societat Catalana de Pediatria), Eva Sargatal (Associació de Mestres Rosa Sensat) i Maica Gil (Departament d’Educació), Esther Nubiola (mare) i Marta Berdejo (Comunicació, Departament de Salut) i Adam Martín (periodista, Catalunya Ràdio).
Per acabar el seminari, Maica Gil i Mercè Gonzalo, del Departament d’Educació ens varen presentar un interessant projecte pilot que s’està duent a terme en 42 llars d’infants de Catalunya, de titularitat de la Generalitat, A la llar d’infants creixem, gaudim i mengem sa i sostenible. Un projecte desenvolupat entre el Departament d’Educació i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que consisteix en un acompanyament per millorar l’alimentació de les llars d’infants tant des d’una perspectiva nutricional com educativa i dirigit a educadores, professionals de les cuines i famílies.
Durant el desenvolupament de la taula, que va durar aproximadament una hora, es van realitzar aportacions molt valuoses i es va generar un debat de gran interès, amb reflexions i propostes tant de famílies, com de professionals de la pediatria, l’educació i la comunicació i també per part de les persones assistents, sobre les necessitats de diversitat de sistemes per comunicar millor als i a les destinatàries finals.
Durant el mes de gener s’iniciarà la distribució del material a equips de pediatria, a dietistes-nutricionistes dels equips d’atenció primària i comunitària i a centres d’educació infantil. Es programaran també algunes formacions, entre altres activitats, com la realització d’infografies, vídeo capsules i missatges curts per a xarxes.
En l’enllaç següent podeu veure la sessió gravada: https://youtu.be/N16LzScxOPg.