El passat dissabte, 26 de març, va tenir lloc la fase final del I Concurs de cuina “Col·lectivitats Saludables i Sostenibles” a l’Escola Superior d’Hostaleria Vedruna.
La recepta amb més puntuació i per tant la guanyadora, va ser Mongetes del Ganxet amb textures de calçots i romesco, de Xavier Ferrer, seguida dels Bunyols de mongetes del Carai, coliflor i moniato, de María José Sánchez; Llenties amb poma i carabassa, de Daniel Colilles; Trinxat de mongetes, de Xavier Palau; Llenties hortolanes, de Julia Torres i Coca de cigrons de l’Anoia amb brandada de carxofes i hortalisses, de Manuel Giménez.
Els criteris de valoració per part del jurat professional van ser:
- la procedència dels aliments: exclusivament de temporada i proximitat (Catalunya).
- els processos d’elaboració: processos, tècniques culinàries, temps d’elaboració, maquinària i parament, ràtio cuina, etc.
- l’adequació: segons els diferents grups d’edat, volum de producció i tipus de cuina col·lectiva.
- Aspectes nutricionals i de salut.
També es va comptar amb un jurat format per deu usuaris/àries de diferents col·lectivitats (escoles de primària, famílies, menjador laboral, residència tercera edat, hospital). Aquest jurat va valorar principalment aspectes sensorials, és a dir, la presentació del plat (color, aspecte, etc.) i el gust.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha format part del jurat professional, valorant els aspectes nutricionals de les receptes, el tipus d’aliments i gramatges, quantitat i tipus de sal i d’oli utilitzats, amb l’objectiu de promoure més varietat de preparacions i receptes basades, principalment, en hortalisses i llegums, en l’entorn de la restauració per a col·lectivitats.
Podreu consultar i descarregar les fitxes tècniques d’aquestes sis receptes properament al lloc web de Menjadors Ecològics .