L’Agència de Salut Pública de Catalunya se suma al lema de l’11a edició del Dia Mundial de les Fruites i Hortalisses: Consumeix més fruites i hortalisses. Més hidratació. Més vida.

L’Aliança Global per a la Promoció del Consum de Fruites i Hortalisses “5 al dia” celebra, el 20 d’octubre d’enguany, l’11a edició del Dia Mundial de les Fruites i Hortalisses. El seu objectiu és promocionar el consum d’aquests aliments i donar continuïtat a l’Any Internacional de les Fruites i Verdures, que es va celebrar l’any 2021. El Dia Mundial de les Fruites i Hortalisses se celebra la mateixa setmana que el Dia Mundial de l’Alimentació (DMA), que enguany es va dedicar a l’aigua, sota el lema “L’aigua és vida. L’aigua nodreix. No deixar a ningú enrere”. En aquest sentit, cal ressaltar el paper de les fruites i hortalisses també en l’aportació d’aigua a l’organisme, contribuint a una correcta hidratació, però evitant els sucs i prioritzant el consum de les peces senceres.
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la ingesta insuficient de fruites i verdures es troba entre els deu factors de risc principals de mortalitat. Al voltant d'1,7 milions de vides es podrien salvar cada any si s'augmentés el consum de fruites i verdures. Per aquest motiu, és necessari promocionar el seu consum i ressaltar els seus avantatges per a la salut.
Entre les estratègies per augmentar la qualitat de vida, destaquen la difusió de missatges i recomanacions senzilles i fàcils d’integrar en el dia a dia, com poden ser beure aigua, fer exercici activitat física, garantir les hores suficients de descans, així com mantenir hàbits alimentaris saludables i sostenibles. Així doncs, incloure en l’alimentació diària almenys 5 racions de fruites i hortalisses, crues o cuites i ben netes, garanteix l'aportació d’aigua, vitamines, fibres i minerals i redueix el risc de mortalitat i de contraure malalties cròniques com la diabetis, les malalties cardiovasculars, la hipertensió arterial i l'obesitat. Donar prioritat a la producció local i estacional i reduir el malbaratament i els envasos també són estratègies essencials per a la salut del planeta.
Per tot això, l’Agència de Salut Pública de Catalunya us recomana seguir els consells pràctics de la guia Petits canvis per menjar millor, en la qual trobareu estratègies per menjar més fruites i hortalisses i per ser més sostenibles i curosos amb el medi ambient.
Volem fer una crida a la ciutadania, a la restauració, als menjadors escolars i laborals, als serveis de restauració d’hospitals i residències de gent gran per tal d’incrementar la presència de fruites i hortalisses en l’oferta dels menús, i, en especial, de fruites i hortalisses estacionals i de proximitat.
Trobareu molta més informació sobre l’evidència científica del consum de fruites i hortalisses, receptes, consells de seguretat alimentària, calendaris estacionals i estratègies per incrementar el consum i ser més sostenibles a l’espai web Salut amb fruites i verdures.
RECORDA: Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les. Els vegetals crus poden ser portadors de gèrmens, i alguns poden ser patògens per a l’ésser humà. Aquests gèrmens són generalment sensibles a la cocció; però en absència de cocció s’ha de minimitzar el risc associat al consum d’aliments crus amb accions en diferents punts del recorregut de la granja a la taula. Per prevenir les toxiinfeccions alimentàries, és important seguir els següents consells: Rentat de fruites i verdures, pas a pas