L’Agència de Salut Pública de Catalunya se suma a la celebració del Dia mundial dels Llegums recordant la seva importància per a la salut i la sostenibilitat.

El 10 de febrer se celebra el Dia mundial dels Llegums declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides amb la finalitat de conscienciar la població sobre els beneficis nutricionals del consum de llegums i la seva contribució als sistemes alimentaris sostenibles. Enguany, el lema destaca que els llegums són clau tant per a la nutrició humana, com per a la salut dels sòls on es cultiven. Per celebrar el dia, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha organitzat un esdeveniment el dia 8 de febrer a les 12.30-14.00 (CET) que ha de servir per sensibilitzar sobre el paper fonamental que tenen els llegums en la transformació cap a uns sistemes agroalimentaris més eficients, inclusius, resilients i sostenibles. A més, a la web de la FAO s’hi poden trobar recursos i materials.
Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, es destaca el perfil nutricional i els beneficis per a la salut d’aquest aliment: són una font excel·lent de proteïnes; baixos en greixos, sal i sense colesterol; una bona font de ferro i folats (vitamina B9); rics en potassi i fibra; un índex glucèmic baix i sense gluten, important per a persones amb diabetis i celiaquia, respectivament. Aquestes característiques nutricionals fan dels llegums un aliment idoni per a la prevenció i el tractament dietètic de la diabetis, la hipertensió, les malalties cardiovasculars i l’obesitat.
En èpoques com les actuals, cal destacar que els llegums són una opció molt econòmica. A més, a Catalunya disposem de moltes varietats: la DOP Mongeta del Ganxet (el Vallès i el Maresme) i la DOP Fesols de Santa Pau (la Garrotxa), el fesol de l’ull ros (el Pla de l’Estany i l’Empordà), la mongeta de Castellfollit del Boix (el Bages), el cigró d’Oristà (Osona), el cigronet de l’Alta Anoia, el pèsol garrofal o pèsol de Llavaneres (el Maresme), el pèsol negre o pèsol del Berguedà i la garrofa del Baix Penedès, del Baix Camp, el Tarragonès, etc. Com que els llegums formen part de la tradició culinària mediterrània, gaudeixen d’una gran versatilitat i possibilitats gastronòmiques, de manera que es poden preparar i presentar de maneres ben diferents, tant a casa, com en restaurants i menjadors col·lectius (universitats, empreses, escoles, etc.).
Tant per sostenibilitat mediambiental, com per a la salut i l’economia local, es recomana incloure els llegums (cigrons, llenties, mongetes seques...) entre tres i quatre vegades a la setmana, com a mínim, com a substituts ideals d’aliments farinacis (pasta, arròs, patata...) i, especialment, d’altres aliments proteics com el peix, els ous i, sobretot, de les carns, de les quals se’n fa un consum excessiu al nostre entorn. No obstant això, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2022, només el 21,3% de la població de Catalunya consumeix 3 racions de llegum o més a la setmana. El 5,9% assegura que no en menja habitualment.
El Dia mundial dels Llegums ha de contribuir, doncs, a millorar aquestes xifres, promocionant aquest aliment tan complet, nutritiu i sostenible.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) disposa de molts materials per promoure el consum de llegums:
- Monogràfic sobre els llegums (2016): inclou consells de compra i conservació, orientacions sobre la manera de menjar més llegums, respostes a les preguntes més freqüents, així com trenta receptes en què els llegums en són l’ingredient principal.
- Receptari de llegums que es va elaborar el 2018.
- Guia “Petits canvis per menjar millor”: recull molta informació i estratègies per comprar, cuinar i menjar més llegums.
- Canal Salut: en l’enllaç següent podeu trobar més informació i múltiples recursos sobre aquest aliment.
Els llegums també ocupen un lloc destacat en totes les guies alimentàries i documents de promoció d’una alimentació saludable: