
L’alimentació saludable és especialment important durant els primers anys de vida ja que, a més de facilitar un bon estat nutricional i un creixement òptim, pot ajudar a consolidar l’adquisició d’hàbits saludables que es mantindran durant la infància, l’adolescència i l’edat adulta.
Aquesta etapa pot ser una bona oportunitat per millorar els hàbits alimentaris de tota la família, ja que donar un bon exemple a taula i compartir les estones de menjar són una oportunitat privilegiada per cultivar els vincles afectius i establir bons hàbits de salut.
L’acte de menjar, a més de ser un procés nutritiu, té connotacions importants de convivència, d’identificació social i cultural i té una estreta interrelació amb el territori, les seves tradicions i l’economia. No es pot oblidar que en el món global en el qual vivim, el patró alimentari (el tipus i la quantitat d’aliments que una persona consumeix), la forma com es produeix, distribueix o es compra i, també, el que es malbarata, constitueix un important determinant de la salut humana i de la sostenibilitat ambiental.
En aquest espai, us oferim un recull de recursos sobre l'alimentació saludable en la primera infància elaborats per l'Agència de Salut Pública de Catalunya i materials d'interès per a professionals.
Guia L'alimentació saludable en la primera infància (Ed. 2022)
Aquesta guia inclou continguts sobre la promoció de l’alletament matern, el període d’alimentació complementària i l’alimentació saludable a partir de l’any d’edat. A més, dedica un apartat a tractar el rol de les persones adultes en l’acompanyament de l’àpat, així com un capítol sobre l’alimentació a les escoles bressol. Inclou recomanacions sobre seguretat alimentària, i en l'actualització més recent s’han ampliat els apartats sobre atenció a la diversitat (alimentació vegetariana i altres cultures alimentàries, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries i malaltia celíaca). Finalment, també recull aspectes d’interès en altres hàbits saludables i sostenibles (higiene bucodental, moviment i joc actiu i alimentació sostenible i respectuosa amb el planeta, les persones i els altres éssers vius).
Compta amb la participació de 75 professionals de diferents àmbits (nutrició, pediatria, educació, famílies, comunicació, universitats...) i 26 entitats que agrupen societats científiques i professionals, administracions, ONGs, fundacions, etc.
L’objectiu d’aquesta publicació és proporcionar informació i eines a professionals de la salut, docents i altres persones que tenen cura de les criatures, així com a les famílies, per tal de millorar la qualitat de l’alimentació dels infants, garantir el seu desenvolupament global, promoure una relació saludable, satisfactòria i plaent amb el menjar, a la vegada que es té cura de l’entorn i el medi ambient.
Destaquem
-
Tríptic divulgatiu L'alimentació saludable en la primera infància (Obre en una nova finestra)
Tríptic resum de la guia L'alimentació saludable en la primera infància (versió plegable per imprimir). (Scientia)
-
Fullet L’alimentació saludable en la primera infància (Obre en una nova finestra)
Fullet resum de la guia L'alimentació saludable en la primera infància. (Scientia)
(versions en: Català, Castellà, Anglès, Occità, Xinès, Urdú, Ucraïnès, Romanès, Àrab, Amazic)
-
Fullet amb imatges L’alimentació saludable en la primera infància (Obre en una nova finestra)
Fullet resum amb imatges de la guia L'alimentació saludable en la primera infància, dirigit especialment a població amb dificultats de lectoescriptura.
(Scientia)
-
Exemples de menús per a la primera infància (Obre en una nova finestra)
Recull d'exemples orientatius per a menús del migdia (temporada tardor-hivern i temporada primavera-estiu).
(Scientia)
-
Projecte pilot d’assessorament en alimentació a les llars d’infants del Departament d’Educació
És un projecte pilot desenvolupat entre el Departament d’Educació i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, d'acompanyament i suport a l’alimentació saludable i sostenible en les 42 llars d’infants del Departament d’Educació. Consisteix en assessorar les planificacions de menús, incorporar el tema de l’alimentació des d’un punt de vista educatiu i oferir formació i assessorament als equips de cuina, equips docents i a les famílies. Podeu consultar:
- Infografia dels resultats el curs 22-23.
- Presentació dels resultats.
- Vídeo del seminari web de presentació dels resultats.