
L’ASPCAT se suma a la proclama d’aquest dia per consolidar les accions de l’Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021 i facilitar el desenvolupament de noves estratègies per promocionar-ne el consum
L’Aliança Global per a la Promoció del Consum de Fruites i Hortalisses 5 al dia (AIAM5, de les seves sigles en anglès) celebra, el 14 d’octubre d’enguany, la 10a edició del Dia Mundial de les Fruites i Verdures, amb l’objectiu de donar continuïtat a l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV), que es va celebrar durant el 2021.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) es va adherir a la crida de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i va impulsar i participar en diferents accions per sensibilitzar sobre la importància d’aquests aliments en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.
En el context de l'AIFV, l'ASPCAT va recopilar i crear nous recursos i materials divulgatius en diferents formats per promoure el consum conscient, segur, responsable i sostenible de fruites i hortalisses. Tota l'activitat vinculada a l'AIFV es va donar a conèixer i difondre des d'un espai web creat per a l'ocasió, "Salut amb fruites i verdures", treballat conjuntament amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i amb una relació estreta amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC). Un cop passat l'AIFV, aquest espai web ha quedat integrat com un apartat especialitzat en recursos i materials d'interès per a professionals dins la secció d'Alimentació saludable del web de l'ASPCAT, que poden utilitzar-se al llarg de l’any, així com també en dates assenyalades com la del Dia Mundial de les Fruites i Verdures.
Entre els materials que es poden consultar destaquen dos monogràfics sobre les hortalisses i les fruites, un recull de bibliografia i vídeos sobre l’evidència científica dels beneficis del consum d’aquests aliments per a la salut, la col·lecció d’infografies i vídeos “És temps de...” sobre fruites i verdures, un recopilatori de diferents calendaris de temporada i 12 animacions sobre falses creences, entre altres. Algunes de les accions que es van dur a terme són la iniciativa "Gràcies des de...", de distribució gratuïta de fruites i hortalisses a residències de gent gran (conjuntament amb el Departament de Drets Socials i el DACC), la difusió setmanal de receptes, 3 seminaris web i la participació en 4 seminaris web més, organitzats pel DACC.
Cal destacar l’impacte i la difusió que han tingut les diferents accions i materials, amb més de 1800 persones assistents als seminaris web, 47.387 kg de fruita i verdura de temporada i de proximitat distribuïda entre 94.301 persones residents i treballadores de totes les residències de gent gran de Catalunya, 112.941 visualitzacions de pàgines vinculades als continguts de l’AIFV i 3.499 reproduccions de les videocàpsules divulgatives sobre apunts d’evidència científica.
Tots els materials generats i recopilats sobre fruites i verdures poden ser utilitzats en diferents entorns, com en l’àmbit educatiu, el de la comunicació, en tallers i formacions, en difusió de missatges en establiments de venda i mercats etc.
En aquest dia dedicat a la fruita i la verdura, és important recordar que ambdues comparteixen moltes propietats nutricionals. Tot i que les hortalisses solen tenir un contingut d’hidrats de carboni i sucres menys elevat, tant les unes com les altres són riques en aigua, fibra, vitamines, minerals i compostos fitoquímics amb potencials efectes beneficiosos per a la salut.
Es recomana el consum diari mínim de 5 racions de fruita i hortalisses per tal de beneficiar-se dels seus nombrosos avantatges per a la salut, tots àmpliament documentats:
|