
El contacte amb l’aire lliure i els espais blaus i verds milloren la salut i el benestar físic i mental de les persones
El contacte regular amb la natura millora la salut i el benestar de les persones. Els espais verds (parcs urbans, jardins, boscos...) i els espais blaus (rius, llacs, platges...) són el millor escenari per gaudir de l’estiu.
Si bé podem gaudir de la natura durant tot l’any, durant l’estiu és l’estació de l’any que més persones tenen l’oportunitat de fer vacances i gaudir dels seus beneficis positius, que ajuden a millorar la salut i el benestar durant tot l’any.
Els estudis científics associen l’entorn natural amb nombrosos beneficis per a la salut física i mental :
- Millora el nostre estat d’ànim.
- Augmenta l’autoestima.
- Ajuda a dormir millor.
- Convida a fer més activitat física, amb tot els beneficis que comporta.
- Prevé malalties. Per exemple, una caminada vigorosa de 30 minuts diaris en entorns naturals por reduir el risc de patir :
- fractures de maluc en un 36%-68%
- diabetis en un 30%-40%
- depressió i demència en un 30%
- atac de cor i ictus en un 20%-30%
- càncer de budell i mama en un 20%-30%
- Envellirem amb més salut.
- En el cas dels infants, fomenta el joc actiu, un element valuós per evitar el sobrepès i l’obesitat i per millorar habilitats motores, com ara la coordinació, l’agilitat i l’equilibri. S’associa a importants beneficis en la funció cognitiva : milloren la capacitat d’atenció i la memòria i fomenten, a més, l’aprenentatge. Té efectes positius en el desenvolupament emocional i social i tendeixen a desenvolupar estils de vida més saludables durant la vida adulta i mostren una actitud més respectuosa amb el medi ambient i són més conscients de la importància del desenvolupament sostenible.
Gaudim dels espais de natura de proximitat
Qui més qui menys, podem tenir accés a un espai de natura de proximitat, per la qual cosa probablement no calen grans desplaçaments per gaudir-ne. Les ciutats disposen de parcs urbans i jardins; les costaneres, de platges. I la gran majoria de viles, de boscos i altres espais oberts, com prats, zones agrícoles periurbanes, a més de rius, llacs,...
En aquest enllaç accedireu al mapa d’actius d’arreu de Catalunya, on hi podreu trobar els recursos i xarxa d’activitats del vostre entorn més proper, que van des d’itineraris per fer caminades fins aspectes més terapèutics com els banys de bosc.
El contacte amb la natura va lligada moltes vegades a l’activitat física, però no hem d’oblidar que la salut i natura inclou una perspectiva molt necessària i sovint més oblidada com són activitats i actituds més contemplatives: caminada en silenci, aturar-se a contemplar el paisatge, estirar-se a la sorra o a l’herba, sentir els sons de la natura a olorar i gaudir dels colors, a gaudir de la sortida i posta de sol, de la contemplació els estels, etc.
Recomanacions des de les institucions que cal seguir
En el context actual d’època d’estiu i de període postconfinament per la pandèmia de la COVID-19, cal tenir en compte els consells que es fan des de les institucions:
- Seguiu les indicacions per l’accés a espais de natura per evitar l’allau de visites que ha motivat el llarg període de confinament i la necessitat de contacte amb la natura.
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/gaudeix-dels-parcs/consells/
- Recomanació específica sobre el comportament cívic en els espais naturals. Cal seguir els consells que podeu trobar en l’apartat sota el lema “A la natura amb cura”:
https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/gaudeix-dels-parcs/que-shi-pot-fer/activitats-de-natura/
- Protegiu-vos del sol i eviteu l’exposició excessiva al sol i la calor :
https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/lleure-seguretat/platja-piscina/
- Consells per a la prevenció d’incendis a l’espai natural :
Propostes per gaudir de la natura i millorar el benestar
- Visiteu parcs o jardins urbans: porteu els infants perquè hi juguin, feu-hi un volt amb bicicleta, passegeu el gos, sortiu a córrer,...
- Aprofiteu el cap de setmana per fer activitats a l’aire lliure amb la família o els amics: animeu-vos a fer una ruta saludable, visiteu un parc d’aventura enmig del bosc...
- Participeu en les iniciatives que organitza el vostre poble, barri o ciutat, especialment si impliquen un contacte amb la natura: caminades populars, gimcanes, torneigs esportius...
- Apunteu els vostres fills i filles a algun cau o esplai. Bona part de les activitats d’educació en el lleure que organitzen aquest tipus d’entitats tenen la natura com a escenari.
- Organitzeu vacances que incloguin activitats a l’aire lliure, com ara senderisme, esports d’aventura, cicloturisme...
- Feu de les activitats en contacte amb la natura un hàbit:
- Visiteu un espai verd urbà cada dia, com ara parcs o jardins.
- Escapeu-vos unes hores a un espai natural el cap de setmana.