
Quan els infants son a l’aigua, cal que una persona adulta els vigili: els més petits sempre a l’abast de la mà, els més grans sempre a la vista.
Cada any moren unes 360.000 persones ofegades a tot el món i la meitat d’aquestes víctimes mortals són infants i joves de menys de 25 anys. Per tal de fer front a aquestes xifres i poder assolir els objectius de salut dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, l’Organització Mundial de la Salut proposa l’adopció de diferents estratègies, entre les quals s’inclouen les orientades a reforçar la consciència social sobre la importància dels ofegaments i de la seva prevenció.
Al conjunt de la Unió Europea s’enregistren unes 6000 defuncions per ofegament cada any. D’acord amb les dades del Registre de Mortalitat del Departament de Salut, en el període de 10 anys entre 2009 i 2018 es van enregistrar a Catalunya una mitjana anual de 41 defuncions per ofegament, que representen una taxa anual mitjana de 0,51 defuncions x 100.000 habitants (0,24 entre les dones i 0,81 entre els homes) .
A Catalunya, com a molts països europeus, molts ofegaments mortals afecten homes de més de 55 anys. Entre totes les defuncions per ofegament notificades al registre de mortalitat entre els anys 2009 i 2018, els homes van representar el 75,1% dels casos, les persones menors de 15 anys el 6,3% (5,1% dels homes i 8,0% de les dones), i les persones de 55 anys o més el 52,7% (50,5% dels homes i 58,0% de les dones).
1 de cada dues persones mortes ofegades sabien nedar
Diversos treballs científics han posat de manifest que més de la meitat de les morts es produeixen entre persones que saben nedar, sovint en absència de situacions d’especial risc, en zones senyalitzades i aptes per al bany i amb presència de socorristes. Alguns estudis han trobat proves de l’existència d’una malaltia cardiovascular –sovint ja diagnosticada- en més del 60% de les morts de persones adultes atribuïdes a un ofegament.
El bany a la platja i a la piscina i la pràctica de la natació són activitats agradables que contribueixen a millorar els nivells d’activitat física a l’aire lliure. Per a algunes poques persones que presenten determinats factors de risc (edat avançada, hipertensió i malalties cardiovasculars), els canvis sobtats de temperatura quan el cos entra en contacte amb l’aigua freda, els efectes de la submersió, i l’activitat física poden tenir efectes perjudicials sobre l’organisme. Per això és sempre convenient no submergir-se bruscament, sortir immediatament de l’aigua davant de qualsevol símptoma d’indisposició i, en el cas de les persones amb malalties cardiovasculars, no dubtar a consultar als professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany a la platja i de les activitats aquàtiques.
El consum d’alcohol també augmenta el risc d’ofegament i de mort sobtada a l’aigua, ja que aquesta substància pot afectar negativament la resposta fisiològica davant la immersió, dificultar la pràctica de la natació i propiciar comportaments temeraris dels banyistes.
Per als infants: supervisió
En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot qual els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua d’un adult durant el bany o el joc a la platja o la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç en cas necessari mentre que, en el cas dels més . La majoria del ofegaments no mortals en edat pediàtrica es produeixen en infants amb una edat mitjana de 3,5 anys, a piscines privades no dotades d’una tanca de seguretat, i entre nens i nenes que no sabien nedar i on la vigilància familiar va resultar insuficient.
La Secretaria de Salut Pública del Departament de Salut aconsella a les persones que han de tenir cura de la seguretat dels infants a la piscina i a la platja que prenguin consciència del risc que suposen els ofegaments infantils i que segueixin diferents mesures d’educció, protecció i reducció del risc:
- Tingueu consciència del risc
- Els infants més petits estan exposats al risc d'ofegar-se encara que sàpiguen nedar.
- Molts ofegaments infantils es produeixen a piscines, la majoria privades.
- Eduqueu
- Ensenyeu els infants a nedar.
- Eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l'un per sobre de l'altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal·lacions.
- Protegiu
- Assegureu-vos que una persona adulta responsable vetlli constantment per la seguretat dels infants mentre es banyin o juguin a prop de l'aigua.
- No consumiu begudes alcohòliques i eviteu les distraccions (consultar el mòbil, llegir, etc.) mentre vigileu el bany dels infants.
- Dediqueu l’atenció necessària per l’edat i les característiques dels infants: els més petits sempre a l’abast de la mà, els més grans sempre a la vista.
- Reduiu el risc
- No confieu la seguretat dels infants a les joguines inflables: les joguines no són embarcacions ni elements de seguretat.
- Assegureu-vos que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, bombolleta, etc.) adaptat a cada edat, que n'afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l'aigua en cas que hi caiguin.
- Si viviu o passeu les vacances a un lloc amb piscina, assegureu-vos que cap infant hi pugui accedir sense anar acompanyats d’una persona adulta responsable. Si a la vostra llar disposeu d'una piscina, instal·leu-hi una tanca protectora al voltant.
- Eviteu deixar joguines o altres objectes atractius dintre o als voltants de la piscina: els més petits podrien intentar agafar-les i caure a l’aigua.
- No és aconsellable entrar de cop a l'aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d'haver pres molta estona el sol o d'haver fet un exercici físic intens.
- Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes. No us banyeu si hi ha bandera vermella, i respecteu sempre els advertiments dels socorristes.