68a Sessió de casos pràctics en època d'aprenentatge col-laboratiu.
La normativa de la UE estableix que el responsable de la seguretat alimentària és l'operador de l'empresa alimentària (OEA) i ha d'implementar sistemes basats en l'APPCC per garantir la innocuïtat dels aliments. També ha de determinar la vida útil i el tipus de data (caducitat o consum preferent) segons una anàlisi de risc. La vida útil segura és el període durant el qual l’aliment no representa un perill per a la salut per presència de microorganismes. Les persones responsables de garantir la innocuïtat dels aliments saben que això és clau en aliments llestos per al consum, especialment si no es poden garantir tractaments de cocció suficients abans del seu consum. Però, com podem fer per estar segurs de fer-ho bé?
Has revisat alguna vegada un estudi de vida útil d'un aliment llest per al consum (ALC)? Estàs preparat per valorar-lo? Saps per on començar? Creus que els APPCCs han d'incloure la possibilitat que el recompte de L. monocytogenes incrementi durant la vida útil?
A banda de L. monocytogenes, quins altres patògens contempla la normativa europea que siguin rellevants per a l'establiment de la vida útil d'un ALC ? Quants estudis de vida útil contemplen la caracterització del producte? Tenen en compte la seva variabilitat? Es pot validar una vida útil amb un històric de resultats? Què és un estudi de durabilitat?
En aquesta 68a sessió de Casos Pràctics en Època d’Aprenentatge Col·laboratiu intentarem donar resposta a aquestes i d’altres preguntes. Coneixerem l’experiència de professionals de l’Agència de Salut Pública de Barcelona que han elaborat un document que té com a objectiu ajudar els OEA a realitzar estudis de vida útil segura dels aliments envasats llestos per al consum, requisit necessari per comercialitzar-los i garantir-ne la innocuïtat. Ben segur, la conversa resultant ens ajudarà a visibilitzar aquest risc i prendre les millors decisions per minimitzar-lo.
Modalitat:
Sessió en línia
Intervindrà: Montserrat Vila Brugalla (Departament de Seguretat Alimentària. Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB))
Dirigit a:
Professionals de l'ASPCAT i altres professionals interessats en el tema.
6 de juny de 2025