
Larves de mosquit tigre
Cronologia i descripció del brot
En data 2 de setembre de 2024, es notifiquen dos casos confirmats de dengue en dos convivents de la zona del Camp de Tarragona, residents al municipi Vila-seca. Els afectats no havien estat en una zona endèmica per a la malaltia, per la qual cosa es va considerar inicialment com un brot autòcton. Tots dos treballaven a la mateixa empresa, situada al mateix municipi.
El dia 4 de setembre, notifiquen des d’un hospital de la zona, un tercer cas confirmat convivent domiciliari dels altres dos casos anteriors. Tampoc no havia sortit del país i treballava a la mateixa empresa.
Els dos primers casos van requerir ingrés hospitalari durant dos dies per observació, i van ser donats d’alta. El tercer no va requerir ingrés.
Els dies 4 i 5 es realitzen inspeccions entomològiques per part del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) al voltant del domicili dels casos confirmats. S’hi col·loquen trampes de captura de mosquits, trobant espècies de mosquits capaces de transmetre el dengue. La nit del 5 al 6 de setembre es realitza tractament de mosquits en diferents zones de l’empresa amb polvorització de producte adulticida.
El dia 6 de setembre es va realitzar un cribratge de dengue a la resta de convivents domiciliaris. En el resultat del cribratge es confirmen dos casos més, asimptomàtics. El mateix dia s’amplia el cribratge a un dels companys de feina, essent el resultat negatiu.
El diumenge dia 8 de setembre, des de l’ l’àrea bàsica (ABS) de Vila-seca es notifica una sospita de dengue que s’acaba confirmant. Es tracta d’una persona menor d’edat, resident a Vila-seca, amb domicili proper a l’habitatge dels casos confirmats. No havia realitzat sortides fora del municipi en les dues setmanes prèvies a l’inici dels símptomes ni havia estat tampoc a prop del lloc de feina dels casos anteriors.
La nit del 8 al 9 de setembre, l’ajuntament de Vila-seca activa la implementació de tractaments de control de mosquits, adulticida en les zones verdes i larvicida als embornals, tant del municipi com de l’empresa.
Els dies 9 i 10 de setembre, COPATE fa noves inspeccions entomològiques ampliant el radi d’actuació en el municipi de Vila-seca i zones properes al domicili dels casos inicials. S’accedeix al domicili dels cinc primers casos, una finca veïna i zones relacionades amb el sisè cas notificat, instal·lant-hi trampes de captura de mosquits. En les primeres inspeccions realitzades, s’observa embornals amb larves de mosquits i presència d’adults de mosquit tigre (Aedes albopictus). Es capturen mosquits adults que s’envien a analitzar al laboratori.
El dia 10 de setembre es realitzen més proves de dengue a nou treballadors de l’empresa. El resultat de totes elles va ser negatiu. El mateix dia l’Ajuntament de Vila-seca reforça el tractament larvicida als embornals i realitza un nou tractament adulticida a les zones verdes. El dia 12 de setembre des del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias (CCAES) del Ministerio de Sanidad s’informa de l’aparició de dos nous casos que afecten a turistes procedents de França que durant el període d’incubació havien estat a Vila-seca i al lloc de treball dels casos anteriors, entre d’altres. El dia 28 d’agost van estar, sense pernoctació, a un hotel cèntric de Vila-seca, situat en una zona molt pròxima als domicilis dels casos anteriors.
Els dies 12 i 13, COPATE amplia la zona d’inspecció entomològica al centre de Vila-seca i en el nucli de la Pineda. També s’amplia en la zona on treballen els casos per fer un seguiment de la població dels mosquits adults i identificar-ne focus larvaris. Es localitzen diferents focus amb creixement larvari de mosquit tigre
Els dies 17 i 18 de setembre, dos serveis de control de mosquits van realitzar inspeccions entomològiques de seguiment amb instal·lació de noves trampes de captura per tal de comprovar l’eficàcia dels tractaments realitzats. S’hi detecta presència abundant de mosquit tigre i de mosquit comú (Culex pipiens). En certes zones exteriors en destaca la presència de mosquit de maresmes o zones litorals (Aedes caspius).
Els dies 19, 23, 26 i 27 de setembre es realitzen inspeccions de seguiment de mosquits al nucli urbà de Vila-seca i s’instal·len trampes addicionals a la zona. L’Ajuntament també va instal·lar trampes en diferents punts del municipi per realitzar una captura massiva. En elles es detecta la presència de mosquits tigre i mosquits comuns adults així com de larves en els embornals.
Addicionalment, durant tot aquest període, des de l’ABS de Vila-seca es van comunicar 10 sospites de dengue que afecten diferents persones relacionades amb el municipi. Els resultats de les anàlisis d’aquests casos van ser tots negatius. Tots els resultats dels mosquits analitzats en les captures realitzades van ser també negatius.
L’Ajuntament de Vila-seca va fer difusió de material informatiu per a la ciutadania amb recomanacions per evitar la proliferació del mosquit. Es van difondre també missatges preventius per les xarxes socials, amb la intervenció del mateix alcalde.
Actuacions realitzades des de Salut Pública
- Recollida i anàlisi de la informació clínica en referència als casos en coordinació amb els hospitals i centres de primària que notifiquen.
- Realització de l’enquesta epidemiològica als casos.
- Alerta als centres sanitaris de l’àrea d’influència on es van trobar els casos per augmentar la sospita i notificació de possibles casos de dengue: ABS Vila-seca, ABS Salou, Hospital Joan XXIII, Hospital Sant Joan de Reus i Hospital Santa Tecla.
- Comunicació al banc de sang i teixits per a la revisió de les donacions de la zona afectada.
- Coordinació amb l’Ajuntament de Vila-seca per comunicar l’aparició dels dos primers casos autòctons i activar les actuacions de comunicació i control vectorial.
- Coordinació entre el Servei de Vigilància Epidemiològica de la Subdirecció Regional al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (SVECTiTE), la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública (SGVRESP) i posteriorment amb el CCAES per a la cerca activa de casos a nivell de Catalunya, nacional i internacional.
- Coordinació entre el SVECTiTE i el Servei de Protecció de la Salut de la Subdirecció regional al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre (SPSCTiTE), i realització de les investigacions i actuacions ambientals de control vectorial.
- Coordinació entre SPSCTiTE i COPATE de les inspeccions entomològiques en les possibles zones de presència vectorial tant a l’àmbit domiciliari com de treball.
- Enviament d’informació des del SVECTiTE i coordinació amb el Servei de prevenció de riscos laborals de l’empresa. Ampliació dels cribratges en els seus treballadors i realització de les actuacions de control vectorial.
- Coordinació entre la SGVRESP i el Laboratori de referencia d’arbovirosis per a la realització dels estudis moleculars de les mostres de sang dels casos positius.
- Les actuacions s’han coordinat en diferents reunions amb els agents implicats: Secretaria de Salut pública, la SGVRESP, la Subdirecció regional de l’Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona, el SVECTiTE, el SPSCTiTE, el Servei de Salut Ambiental de la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, el COPATE, l’Ajuntament de Vila-seca i l’empresa on treballaven els casos inicials.
Conclusions
Es van detectar vuit casos confirmats de dengue en una zona del municipi de Vila-Seca (Tarragonès). Sis dels casos no havien sortit del municipi de Vila-seca durant el període d’incubació. Els altres dos casos eren turistes de nacionalitat francesa que durant el període d’incubació havien estat a la mateixa zona, per la qual cosa es considera un brot localitzat de dengue autòcton. No es van identificar ni mosquits, ni altres treballadors infectats a l’empresa on treballaven els casos inicials, ni s’han notificat altres casos relacionats amb el brot a Vila-seca des de la resta d’Espanya ni Europa. Les anàlisis moleculars posteriors dels casos positius van mostrar infecció pel mateix tipus de virus del dengue (Tipus 1/clade 1V_D.2). Tots els casos van evolucionar favorablement. Tots els mosquits analitzats de les captures realitzades han estat negatius.
Es considera un brot autòcton de dengue a una zona concreta del municipi de Vilaseca. Les actuacions de control per part de la Secretaria de Salut Pública i la resta d’agents implicats semblen haver impedit la seva extensió. Es continua mantenint la vigilància activa d’aparició de nous casos per part dels centres sanitaris de l’àmbit d’influència fins que finalitzi el període d’activitat vectorial. Donat el temps transcorregut des de l’inici del brot es considera molt poc probable l’aparició de nous casos relacionats amb aquest.
Informació relacionada
Notícies relacionades